fbpx

Rezultati meritev spirometrij

arhiv

Svetovni dan spirometrije je potekal dne 14.10.2010 v okviru Leta pljuč   (Year of the Lung) razglašenega s strani svetovne zdravstvene organizacije. V Sloveniji sta…

Svetovni dan spirometrije je potekal dne 14.10.2010 v okviru Leta pljuč  (Year of the Lung) razglašenega s strani svetovne zdravstvene organizacije. V Sloveniji sta Bolnišnica Golnik in Združenje pnevlmologov načrtovala akcijo, ki je v petih slovenskih mestih omogočila izvedbo testiranja delovanja pljuč in kožnih vbodnih testov alergije.

Na voljo so že prvi podatki analize Dneva spirometrije in kožnih testov, ki se je v prejšnjem tednu odvijal pred Centri Mercator v Kranju, Ljubljani, Celju, Mariboru in Kopru.

Daleč največji odziv je bil v Celju, kjer si je delovanje pljuč pomerilo kar 284 preiskovancev. Na tem mestu smo opravili tudi največ vbodnih testov za alergije – kar 149. Odkrili smo 44 preiskovancev z okvaro delovanja pljuč, ki  tega še niso vedeli. Pri 33 preiskovancih pa so bili pozitivni kožni testi alergije.

Na drugem mestu obiskanosti je bil merilni center v Kranju, kjer smo pomerili 191 preiskovancev in med njimi našli 31 takih, ki imajo okvaro pljuč. Pozitivne kožne teste alergije je imelo 17 preiskovancev.

Na tretjem mestu obiskanosti je bil merilni center v Ljubljani, kjer smo pomerili 182 preiskovancev od tega smo našli 25 takih, ki še niso vedeli za okvaro svojih pljuč. Pri 89 testirancih kožnih testov alergije pa je bilo 13 pozitivnih.

Nekoliko slabše obiskan je bil merilni center v Mariboru, kjer smo pomerili 109 preiskovancev in opravili 69 kožnih testiranj alergije. Od tega so našli 13 preiskovancev z okvaro delovanja pljuč in 14 pozitivnih testov alergije.

Najslabše pa se je odrezal center v Kopru, kjer smo opravili 70 spiromterij ter 57 kožnih testov in od tega našli 8 preiskovancev z okvaro pljuč ter 12 takih, ki so imeli kožne teste alergije pozitivne.

Povzamem torej lahko, da smo v enem dnevu v Sloveniji uspeli opraviti 836 spirometrij in 497 kožnih testov. Našli smo kar 14% takih, ki za svojo okvaro pljuč še niso vedeli in 18% takih, ki imajo še neodkrito preobčutljivost na najbolj pogoste alergene.

Naša akcija je bila del svetovne akcije za odkrivanje bolezni pljuč, v kateri se je na ta dan opravilo več kot 52.000 spirometrij po celem svetu. Veseli smo, da smo z našo akcijo omogočili vsem tistim, ki imajo okvaro pljuč ali pozitivne teste alergije, da pravočasno poiščejo pomoč oziroma pridejo do zdravnika.

Vir: Bolnišnica Golnik – KOPA

Ali tudi vam pri hoji po stopnicah zmanjkuje sape? Posvetujte se na forumu: KOPB na >>


Sledite nam