Prva kombinirana presaditev srca in ledvic v Sloveniji

anonimni uporabnik, 25. maj 2010
Ostalo

Pacient se po dvojni transplantaciji srca in ledvice pocuti dobro Vodstvo UKCL opozarja na zmanjšanje sredstev za terciarno dejavnost »O tehničnih podatkih sam ne morem…

Pacient se po dvojni transplantaciji srca in ledvice pocuti dobro

Vodstvo UKCL opozarja na zmanjšanje sredstev za terciarno dejavnost

»O tehničnih podatkih sam ne morem govoriti, lahko pa povem, da je moje počutje odlično,« je na današnji novinarski konferenci o prvi tovrstni operaciji pri nas, dvojni transplantaciji srca in ledvice enemu pacientu, dejal g. Stanko Škrinjar, ki se mu je življenje še kako izboljšalo.

Kombinirana transplantacija srca in ledvice je v svetu redkost: letno jih opravijo le med 12 in 15. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) smo se redkim vrhunskim institucijam pridružili marca letos, ko smo tovrstno operacijo izvedli prvič. »Gre za dosežek, s katerim se lahko pohvalijo le redke institucije v svetu, doslej pa tega ni naredila še nobena zdravstvena institucija v Sloveniji. Res je, da smo tu zato, da delamo najzapletenejše posege,« je danes dejal mag. Simon Vrhunec, generalni direktor UKCL in nadaljeval: »Po drugi strani pa se preko raznih vzvodov znižujejo sredstva za terciarno dejavnost. Ne želim razvrednostiti izjemno pomembnega dosežka, ki ga danes predstavljamo, želim pa javnosti predati jasno sporočilo, da bomo z nadaljevanjem zniževanja sredstev za terciar težko vzdževali stanje, kakršno smo omogočali doslej.«

Strokovna direktorica UKCL, prof. dr. Brigita Drnovšek-Olup, dr. med. pa je povedala: »Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila in čestitala vsem, ki so sodelovali pri tem izjemnem posegu, saj tak uspeh UKCL uvršča med najpomembnejše institucije v svetu,« je dejala, a tudi ona izrazila zaskrbljenost nad zmanjšanim financiranjem terciarne dejavnosti, kamor sodi tudi uvajanje novih metod zdravljenja, uvajanje novih zdravil, pristopov, izobraževanja idr.

Koordinator transplantacijske dejavnosti v UKC, dr. Valentin Sojar, dr. med., je povedal, da so doseženi uspehi rezultat izjemnega dela vseh zdravstvenih ekip, ki so bili pripravljeni priskočiti na pomoč praktično izven rednega delovnega časa in v nočnih urah, saj je zelo pomembno, da preteče čim manj časa, da se organ presadi. V regiji Eurotransplant smo v obdobju od 1. januarja do 24. maja dobili organe od 21 umrlih darovalcev, kar je za 100 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Na novinarski konferenci je sodelovala številna ekipa strokovnjakov, ki so 4. marca pri 52-letnem bolniku opravili izjemno zahteven poseg dvojne transplantacije. Omenjeni bolnik je kombinirano presaditev potreboval zaradi napredovalega srčnega popuščanja pri ishemični bolezni srca in končni ledvični odpovedi zaradi policistične bolezni ledvic,  zaradi česar je potreboval zdravljenje s hemodializo. Operativni poseg je potrekal brez zapletov in je trajal okoli deset ut. Po operaciji je sledilo obdobje uvajanja zdravil za zaviranje imunskega odziva in rehabilitacije, bolnik pa se danes počuti dobro. »Posebej bi se rad zahvalil vsem, ki so pri posegu sodelovali, predvsem pa medicinskim sestram, zaradi katerih sem se v času hospitalizacije v UKCL počutil kot doma,« je dejal Stanko Škrinjar.

Kot je povedal tudi doc. dr. Miran Šebeštjen, se lahko pacient danes giblje brez kakršnih koli težav in to brez omejitev, saj razen jemanja zdravil ne potrebuje drugega zdravljenja. »Prva tovrstna transplantacija v Sloveniji je velik uspeh za UKCL,« je še dejal Šebeštjen. Kljub temu, da so posamične presaditve ledvic in srca v UKCL skoraj »rutina«, kot je to poimenoval doc. dr. Damjan Kovač, s Centra za transplantacije nefrološkega oddelka, je prva kombinirana operacija pomembna za celotno Slovenijo.

Mag. Ivan Kneževič. dr. med., kardiovaskularni kirurg pa je povedal: »Poseg je kirurško in logistično bistveno zahtevnejši od običajne presaditve srca, še posebej, če je velika oddaljenost med bolnišnico, kjer se odvzem opravi, in bolnišnico, kjer se organi presadijo, kar se je zgodilo tudi v našem primeru. Zaradi časovne omejitve pri presaditvi srca se najprej odvzame, transportira in presadi srce, nato pa se znotraj nekaj ur presadijo še ledvica istega dajalca. » Takšna operacija ima za pacienta številne prednosti, predvsem zato, ker zahteva samo en operativni poseg in samo enkratno indukcijsko imunopresijo. Incidenca zavrnitvenih  reakcij je nizka, v kolikor sta oba organa odvzeta od istega donatorja.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,866
10.05.2024 ob 11:35
112,987
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close