Kako začeti, da bo več zdravja v naših družinah.

Ker bolj zdravo prehranjevanje vključuje več dejavnikov, ne samo uživanje hrane, je prav, da jih spoznamo ali pa znanje osvežimo in kolikor je v naši…

Ker bolj zdravo prehranjevanje vključuje več dejavnikov, ne samo uživanje hrane, je prav, da jih spoznamo ali pa znanje osvežimo in kolikor je v naši moči v praksi tudi izvajamo. Naštela jih bom le nekaj, ki omogočajo, da imamo pred seboj bolj zdrav obrok hrane:

  • Dobra splošna in osebna higiena, ki preprečuje širjenje nalezljivih bolezni.
     
  • Pravilna izbira hrane. Hrano izbirajmo glede na letni čas in podnebje, v katerem živimo. To pomeni razumno načrtovanje, kaj bomo kupili ali pridelali in sicer:
    V sredozemskih krajih ni potrebno, da pozimi uživamo konzervirano hrano, saj je na razpolago vedno dovolj sveže. Spomladi jemo spomladansko, poleti poletno, jeseni pa le hrano, ki jo pridelamo jeseni. Ni priporočljivo na primer, da pozimi jemo jagode in grozdje, kar je v tem letnem času zelo drago, pa tudi njihov čas je že zdavnaj mimo, na kislo zelje ali na suhe slive pa kar pozabimo. Tudi zaradi takih odločitev povečujemo stroške in slabšamo kvaliteto zaužite hrane.
     
  • Za otroke kuhamo hrano, ki je primerna zanje in ne prilagojena okusu in hranilni sestavi hrane, ki je všeč odraslim. Mnogokrat je taka hrana težka, slana in močno začinjena. Zato jim pripravljajmo čimbolj preprosto, naravno, doma pripravljeno hrano, blagega okusa, le nekoliko osoljeno ali sladkano.
     
  • Izbirajmo pravilne postopke priprave hrane in pravo posodo. Kuhajmo v vodi ali še bolje v sopari! Za tak način kuhanja obstaja zelo primerna posoda iz treh delov: spodnje posode, cedila s tesnilno gumo in pokrovom. Tej posodi pravimo soparnik. Zelo primerna je za kuhanje vseh vrst zelenjave, štrukljev, različnih cmokov, svaljkov in drugih jedi, za katere želimo, da ohranijo hranilno vrednost ali obliko. Za pripravo dobre in okusne hrane je zelo primerna tudi posoda iz kvalitetnega emajla, stekla ali porcelana (raje kot iz kovine).
     
  • Hrana naj bo lepa na pogled in kulturno servirana. Vsaj takrat, ko imamo dovolj časa in jemo skupaj z otroki, se moramo potruditi in jesti s popolnim priborom. Žlica v levi in vilice v desni roki, ko jemo špagete; vilice in nož ob vsaki jedi, razen ko imamo pred seboj juho ali enolončnico. Te kulturne navade bodo otroci kasneje, ko odrastejo, tudi sami uporabljali.
     
  • Pripravljenost pridelovalcev za bolj zdravo načrtovanje pridelave hrane, brez škodljivih škropiv, umetnih gnojil in drugih snovi, ki lahko kvarno vplivajo na zdravje, še posebno otrok.
     
  • Vsak posameznik je dolžan pokazati več znanja in pripravljenosti, da se stvari na področju prehrane premaknejo na bolje.

Zdrava, poleg tega pa še cenejša hrana je tista, ki je iz svežih živil in vedno sveže pripravljena. To pomeni, da še ni bila kuhana ali pečena in ne konzervirana v pločevinasto, plastično ali papirnato embalažo. Taki hrani so dodani umetni dodatki, sicer bi se v kratkem času pokvarila (splesnila ali zgnila), s predelavo pa se zmanjša še vsebnost vitaminov, rudninskih snovi in drugih hranil. Zamisliti se moramo nad posledicami trajnega uživanja take hrane. Za zdravo prehranjevanje je potrebno včasih uporabljati zdravo pamet, upoštevati nasvete strokovnjakov za prehrano in kar je tudi pomembno, ne nasedati vsem reklamam. Sami pri sebi si torej ustvarimo lasten načrt: kaj, kdaj in kako bomo jedli.

Na enak način moramo poskrbeti tudi za prehrano otrok.

Avtorica: Emilija Pavlič
Povzeto po knjigi
Za otroke kuhajmo zdravo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,461
30.03.2024 ob 10:27
296,866
13.05.2024 ob 10:08
112,987
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close