Hujšanje po porodu

telovadba

Kako izgubiti odvečne kilograme, ki so nastajali mesece? Kako se znebiti trebuha?

Zbrali smo nekaj odgovorov naših strokovnjakov s forumov, ki bodo gotovo v pomoč marsikateri novopečeni mamici.

Utrinki iz foruma Uravnavanje telesne teže – strokovnjak svetuje

»Naredite si načrt prehrane (redna in uravnotežena mediteranska prehrana) in začnite postopoma z vadbo (poporodne vaje), da okrepite mišice in v bližnji prihodnosti priporočam sprehode s svojim otročkom. Ne priporočam vam orbiteka v tej fazi. Prvih šest tednov po porodu je zelo občutljivo obdobje. Za vse bo čas, zato si naredite kratkoročen, strednjeročen in dolgoročen načrt.«

Mateja Hafner, dr.med., M.A., Ph.D.
BFA37BB8-6214-11E1-BAA5-F9B865B94067»Pričnite z manjšimi koraki:

– rekreacija s sinkom – ples; otrokom je gibanje nekaj najbolj naravnega (samo pomislite kako bi kilogrami “odleteli” z vas, če bi se gibali vsaj pol toliko kot vaš malček), hkrati pa ljubijo glasbo in ritem, ki jo spremlja.

– tudi bela kava ima kalorije; vendar je končni izkupiček v nihanju telesne teže vedno odvisen od kaloričnega vnosa in porabe teh kalorij (bazalni metabolizem in telesna aktivnost).

– v branje vam priporočam knjigo Dieta z izgorevanjem (na voljo v naši spletni knjigarni), kjer se lahko natančneje seznanite z osnovnimi pravili uspešnega uravnavanja telesne teže.

– razvajanje: tudi zaposlena mama ima pravico in potrebo (kot ženska) po razvajanju (privoščite si dolgo aromatično kopel, pa čeprav po 21:30 uri, ko malček zaspi).«

Inštitut za preventivno medicino

Utrinek iz foruma Osnovna šola hujšanja

»Telesna aktivnost nikdar ne sme biti sama sebi namen. Ljudje smo zavestna bitja,kompleksna bitja, ŽIVA, ki ne prenesejo mehanskega odnosa in ravnanja. In kadar to skušam delamo nasilje nad lastno nam naravo. Torej, gre za odnos do sebe v celoti, ki se zrcali tudi v odnosu do telesa oziroma karkoli v življenju počnemo. Me razumete?…ADC6F3FC-6214-11E1-BAA5-F9B865B94067

Naredite 5 vaj za trebušček, ampak jih naredite z ljubeznijo. Namesto, da si mazohistično določate čas, ki ga morate nameniti aerobičnemu norenju raje pojdite na hitrejšo hojo in uživajte v vsakem koraku, ki ga naredite. Zavrtite si vam ljubo glazbeno zvrst in zaplešite v svojih ritmih. Postanite prijateljska do telesa in duše hkrati, ker je eno v različnih podobah.

Zakaj? Ker ste čudežni, ker je čudež, da lahko opazujete čudeže življenja vsenaokoli. Iz trenutka v trenutek. Iz telesne aktivnosti, naredite umetnijo, ki naj bo vaša hvalnica življenju. Šele takrat boste lahko vaše početje z veseljem izvajala in ne bo tistega znanega scenarija … aja… a, takoo… pa, saj to tudi sama vem…jaaa, nooo,… pa, ali se ne da drugače…,muči me…pomanjkanje samodiscipline…, ne da se mi več…

Toplo vam priporočam v branje knjigo, NEGA DUŠE (T.Moore)«

Željka Augustinovič, dipl.SD.,specializ. umetnostne terapije, vodja programa Osnovna šola hujšanja

Utrinki iz foruma Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa

D0486010-6213-11E1-BAA5-F9B865B94067»Veliko hitrejše se bodo mišice regenerirale, če jih boš stimulirala z vadbo. Pa to niso samo trebušnjaki, ampak je potrebno trening posvetiti vsem ostalim mišičnim skupinam, ki stabilizirajo trup. Za začetek bo dober kakšen pilates, kasneje pa morda kakšno bolj celostno vadbo. Zato je potrebno nekaj več prizadevnosti pri treningu in več pazljiosti pri hrani.

Takoj po porodu je ponavadi problem s stabilizatorji trupa,  te pa gre najlažje kar z japonksimi kroglicami. Težje je če so manjše in težje. Za tisti viseči trebušček pa bo treba kar nekoliko več kot samo par vajic. Je pa res, da se da največ narediti prav prvih nekaj tednov po porodu.
Veliko bolj pomembno je, da se trebušna muskulatura po porodu opomore. Ko narediš to, ponavadi izgine tudi tisti trebuček maščobe.
Vadba mora biti progresivna. Ne rečem, da morda komu ne bodo vaje koristne vendar naivno je pričakovati, da obstaja par vaj ki bodo pomagale vsem in zmeraj.

Saj tudi če se učiš angleščino začneš pri lekciji 1 in potem nadaljuješ na 2,3,4,5…

Mito Šinkovec – osebni trener

Se tudi vi soočate z odvečnimi kilogrami po porodu? Bi želeli svojo izkušnjo deliti z drugimi? Imate normalno telesno težo in želite le izboljšati svoje prehranjevalne ter osvojiti nekaj vaj za oblikovanje telesa?

Obiščite spodnje forume:

Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa >>

Hujšanje (mapa) >>

Tema foruma Vse za malčke in mamice:  DVD Vadba za mamico in drojenčka >>

Več novic

New Report

Close