Čarobna beseda, ki dokazano osreči

Praznični dnevni so pogosto povezani z visokimi pričakovanji, zato v tem času ni redko, da se počutimo tesnobno, razočarano in žalostno.

Ob koncu leta se mnogi počutijo izgubljeno, preobremenjeno in potrto. Raziskave kažejo, da občutek hvaležnosti in iskreno dejanje zahvaljevanja lahko dvigne razpoloženje. Velja poskusiti, saj hvaležnost dokazano prinaša številne pozitivne učinke.

Beseda hvaležnost izhaja iz latinske besede gratia, ki pomeni milost, prijaznost ali hvaležnost. Je izraz zahvale za prejeto dobroto. V procesu hvaležnosti ljudje običajno spoznajo, da je vir dobrote vsaj delno zunaj njih samih in to jim pomaga, da se povežejo z nečim, kar je večje od njih samih – z drugimi ljudmi, naravo ali višjo silo.

Kaj o hvaležnosti pravi znanost

V raziskavah pozitivne psihologije1 je hvaležnost močno in neposredno povezana z večjo srečo. Hvaležnost pomaga čutiti več pozitivnih čustev, uživati v dobrih izkušnjah, izboljšati svoje zdravje, se soočiti s stisko in zgraditi močne odnose.

Ljudje čutimo in izražamo hvaležnost na več načinov. Lahko se nanaša na preteklost (obujanje lepih spominov iz otroštva ali mladosti), sedanjost (sreče za jemljemo samoumevno) in prihodnost (ohranjanje upanja in optimističen odnos). Ne glede na trenutno stopnjo hvaležnosti je to lastnost, ki jo lahko treniramo in okrepimo.

Psihologi2 so opravili veliko raziskav o hvaležnosti. V eni od študij študiji so udeležence prosili, naj vsak teden napišejo nekaj stavkov, ki se osredotočajo na določene teme:

  • Ena skupina je pisala o stvareh, za katere so bili hvaležni in so se zgodile med tednom.
  • Druga skupina je pisala o vsakodnevnih razdraženostih ali stvareh, ki jim niso bile všeč.
  • Tretja pa o dogodkih, ki so jih prizadeli (brez poudarka na tem, da so pozitivni ali negativni).

Po 10 tednih so bili tisti, ki so pisali o hvaležnosti, bolj optimistični in so se bolje počutili glede svojega življenja. Presenetljivo so tudi več telovadili in imeli manj obiskov pri zdravnikih kot tisti, ki so se osredotočili na vire poslabšanja.

Drug vodilni raziskovalec na tem področju je testiral vpliv različnih pozitivnih psiholoških posegov na 411 ljudi. Njihova tedenska naloga je bilo napisati in osebno dostaviti pismo hvaležnosti nekomu, ki se mu v preteklosti niso ustrezno zahvalili za prijaznost. Povečanje občutka sreče se je pokazalo takoj, učinek je bil večji od učinka katerega koli drugega posega in pozitivne koristi so trajale en mesec.

Študije težko dokažejo vzrok in posledice, toda večina podpira povezavo med hvaležnostjo in dobrim počutjem posameznika.

Omenimo še tri študije. Študija parov je pokazala, da so se posamezniki, ki so si vzeli čas za izražanje hvaležnosti do partnerja, ne samo počutili bolj pozitivno do drugega, ampak so se počutili tudi bolj udobno, ko so morali izrazili zaskrbljenost glede odnosa.

Vodje v delovnem okolju, ki zmorejo zaposlenim reči “hvala”, lahko ugotovijo, da so zaposleni bolj motivirani in delajo več. Tretja študija je pokazala, da so otroci in mladostniki, ki so napisali in predali zahvalno pismo nekomu, ki je naredil spremembo v njihovem življenju, drugo osebo osrečili, niso pa izboljšali lastnega počutja. Ta ugotovitev nakazuje, da je hvaležnost dosežek, povezan s čustveno zrelostjo.

Kako krepiti hvaležnost

Hvaležnost je lastnost, ki nas nauči ceniti tisto, kar imamo, namesto, da posegamo po nečem novem v upanju, da nas bo to naredilo srečnejše in bolj zadovoljne. Pomaga, da se osredotočimo na tisto, kar imamo in ne na tisto, kar manjka. Čeprav se na začetku morda zdi nenaravno in imamo občutek, kot da bi se pretvarjali, se to duševno stanje z uporabo in prakso krepi.

Tukaj je nekaj načinov, kako redno negovati hvaležnost:

  • Napišite zahvalno pismo, v katerem izrazite svoje zadovoljstvo in kaj vam pomeni to, kar je nekdo naredil za vas. Pismo pošljite ali osebno izročite. Naslovniku ga lahko tudi glasno preberete. Naredite to ob koncu leta tudi za sebe in se zahvalite sebi.
  • Zahvalite se miselno. Nimate časa za pisanje ali pa še niste pripravljeni tega napisati? Storite to v mislih, kot da je človek pred vami.
  • Pišite dnevnik hvaležnosti, v katerega vsak dan zapisujete, kaj ste doživeli in prejeli. Ni nujno, da so to vedno samo lepe stvari. Včasih smo lahko hvaležni tudi za preizkušnjo, lekcijo ali iskreno sporočilo bližnjega, ki nam pokaže nov pogled na okoliščine.
  • Štejte in zapišite svoje dobre lastnosti in darove, ki jih imate. Včasih pomaga, če izberete številko – na primer tri do pet stvari, ki jih boste našli in zapisali vsak teden.
  • Molite, mantrajte in meditirajte na temo hvaležnosti. Čeprav se pogosto osredotočimo na besedo ali besedno zvezo (kot je “mir”), se je mogoče osredotočiti tudi na tisto, za kar smo hvaležni (toplota sonca, prijeten zvok itd.).

Kljub imenu ‘veseli’ december, je ta mesec za mnoge prepreden z žalostjo, tesnobo ali depresijo. Dolgi temačni dnevi k razpoloženju ne prispevajo pozitivno, razočaranja ob koncu leta lahko prinesejo nezadovoljstvo, pravljica o pričakovanem najboljšem letu se izkaže za iluzijo. Vendar obstajajo načini, kako si lahko pomagamo in si dvignemo razpoloženje. Hvaležnost je en izmed bolj učinkovitih. Poskusite.

1 raziskava Harvard Medical School https://www.health.harvard.edu/healthbeat/giving-thanks-can-make-you-happier
2 dr. Robert A. Emmons s kalifornijske univerze v Davisu, dr. Michael E. McCullough z univerze v Miamiju
vir: https://www.health.harvard.edu/healthbeat/giving-thanks-can-make-you-happier

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].

Več novic

New Report

Close