Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Grozeča sladkorna bolezen

Grozeča sladkorna bolezen

Stara sem 25 let in imam 3 mesece staro punčko, že med nosečnostjo sem imela povišan krvni sladkor, nakar so mi test naredili še po porodu (punčka je tehtala 4020g, velika 54cm) in je bilo zopet nekoliko čez. Na kontroli sedaj (vrednosti tokrat ne vem) mi je zdravnik rekel, da mi trebušna slinavka izloča preveč inzulina in da na dolgi rok lahko zbolim za sladkorno boleznijo, če se ne bom pazila.
Zanima me, kako striktno se moram paziti, prav nobenih sladkarij, razen diabetičnih, oz. kaj pomenijo manjši prekrški. Kaj pa ostali OH, mora biti vse integralno, tudi testenine, riž…In če bi se res pazila, je mogoče, da nikoli ne bom zbolela, ali je to težko napovedati?
Pa še to pred nosečnostjo sem tehtala 60kg (velika 165 cm), sedaj pa jim imam 64kg.
Najlepša hvala.
Tina

Verjetno vaša trebušna slinavka ob obremenitvah, kar nosečnost je, dekompenzira in slabše deluje. Če bi imeli inzulina preveč, bi imeli prenizek sladkor (tresli bi se, hujšali in lahko tudi padli v nezavest), sklepam, da ga imate premalo. Lahko, da se bo stanje po porodu povsem umirilo, lahko pa da bodo vrednosti ob hudih naporih, stresih ipd. vedno malo poskočile. Kakšne zelo krute diete vam zaenkrat ni potrebno držati, izognite pa se čistemu sladkorju (medu, čokoladi, sladkarijam in izrazito močnatim in mastnim obrokom). Držite se principov zdrave prehrane, uravnotežene, jejte dosti zelenjave in sadja, primerno mesa in OH, pazite na ustrezno telesno težo, pijte dovolj, vendar ne sladkih pijač (vodo, nesladkane čaje ali druge nizkokalorične pijače) ipd, vsekakor pa nekajkrat letno kontrolirajte krvni sladkor, posebej, če bi se kakorkoli slabše počutili in se ravnajte po navodilih zdravnika. Kot rečeno, lahko da boste stanje ohranili v mejah normale ves čas, nihče pa ne more napovedati če in kdaj se lahko sladkorna bolezen pri vas razvije, imate pa večjo možnost, da se bo, kot nekdo, ki takih težav kot vi, nima.

Tina da te malce pomirim, pri tebi gre za podobno stvari kot pri meni. Le da ti imaš težave z sladkorjem jaz pa s pljuči. Sedaj bi naj imela latentno bronh. astmo, zato sem v opazovanju, če se kar koli poslabša se bom pač morala pričeti zdraviti tako kot ti. Lahko da se iz tega razvije prava astma ali pa tudi ne, tako kot pri tebi sladkorna bolezen. Tina priporočam ti, da se umiriš in živiš normalno življenje, prenehaj študirati kaj če bo to in ono; tako mi je priporočal g Kersnik. Prepusti se toku življenja. Kaj se hočeš že v naprej sekirati. Zaenkrat si zdrava!!!

Lep pozdrav!

New Report

Close