Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Bolečine v križu

Bolečine v križu

Spoštovani

Dalj časa opažam,da mimam bolečine v križu in to na soboto in nedeljo.
Zadnji mesec se mi to pojavlja celo vsaki dan zjutraj,nato pa popolnoma prenehajo po deseti uri dopoldan.
Bolečina se začne v predelu križa nato pa prehaja na zadnjico in v zadnjem času ,naprej po desni nogi do pete.
Da navedem verjetni vzrok:
Star sem 37 let, teža 85 Kg,visok 185 cm Delam v skladišču kjer vozim viličar cca 2 uri med tem prelagam blago teže 25 Kg kar znese na dan cca 5000 Kg in več.
Po stopnicah katerih je dvajset pa hodim po njih cca 50 krat na dan.
Imam občutek ,da bom moral spati dnevno tri ure nato pa “kvihtati” dve uri ,da se telo privadi,nato pa iti v službo….

Za odgovor ali nasvete se lepo zahvaljujem.

Po opisu sodeč gre za ishiatično bolečino (išias), oglasite se pri svojem zdravniku, ki naj vas pošlje na fizioterapijo na razgibavanje hrbtenice. Tam vas bodo naučili ustreznih vaj, ki jih boste delali doma. “Kvihtanje” ni najbolj posrečena rekreacija za vas, raje plavajte ali kolesarite. Vaje za hrbtenico vam bodo tudi lahko svetovali v boljšem fitness klubu, kjer je vadba vodena. Pri vas so te težave verjetno vezane na poklic, zato obisk pri zdravniku ne bi bil odveč in imate tudi pravico, če gre za poklicno obolenje, da vas mogoče pošljejo v kakšno zdravilišče. Radodarni s tem sicer niso, probat pa ni greh! :o))

Pozdravljeni!

Ker so me Antonove težave spomnile na zadevo, ki je že nekaj časa pogosto “na tapeti” pri nas doma se obračam na vas z naslednjo težavo:

Moža večkrat boli hrbtenica v predelu križa in verjetno sva pravilno ugotovila, da je to posledica načina življenja – stoji in fizično dela povprečno po 16 ur na dan, prostih dni ni oz. redkokdaj.
Včasih je tako hudo, da leži,bolečino pa blaži masaža. Ker v tem nisem vešča, se je zgodilo, da ga je ob malo močnejši masaži še bolj bolelo.
Prepričujem ga, da bi obiskal zdravnika, pa me zavrne, da tako nima kaj narediti.

Prosim vas za mnenje in nasvet kaj storiti.

Če je soprogovo delo statično, se pravi, da dolgo stoji ali sedi v prisilni drži oziroma, da iste gibe stalno ponavlja, potrebuje redno razgibavanje celega telesa. V ta namen je dobro plavanje. Telo se v vodi razbremeni dela teže in v gibanju so praktično vse mišične skupine. Če take možnosti nima, je dobro tudi kolesarjenje. V trenutku, ko ga zelo boli, mora počivati in vzeti kakšen antirevmatik. Ta zdravila imajo poleg protibolečinskega in protivnetnega učinka še eno lastnost, da zmehčajo razbolelo mišičje in je gibanje olajšano. Seveda, če ga bolečina priklene na posteljo, ne bo šlo drugače kot z zdravniško pomočjo, saj bo potreboval injekcije in potem napotnico za fizioterapijo. Tudi sicer je pametno hoditi k zdravniku zaradi rednih preventivnih pregledov in zaradi morebitnega kasnejšega uveljavljanja pravic iz okvar pri delu, te pa morajo biti ugotovljene in če ne obstaja nikakršna dokumentacija pri zdravniku, bo težko za nazaj dokazovati, kaj, kdaj in koliko ga je bolelo. Zdravnik ga lahko pošlje na fizioterapijo ali predlaga zdraviliško zdravljenje, s čimer Zavarovalnica sicer ni s tem prav radodarna, vendar včasih pa vendarle uspemo.

New Report

Close