Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Boleče prsi

Boleče prsi

Stara sem 21 let in že nekaj časa čutim občasno bolečino v obeh dojkah, včasih v eni, včasih v obeh. Včasih so me malo bolele le pred menstruacijo, sedaj pa me bolijo ne glede na ciklus. Ob pregledu nisem nikoli opazila nikakršnih sprememb, pred kratkim pa sem opazila, da ko ležim na hrbtu se mi leva bradavička nekako vgrezne; zleze notri, vendar ko se vsedem ali vstanem je spet normalna. Zanima me, če je to tisto, kar piše pri pregledu dojk – vgreznitev bradavice, in je treba nemudoma k zdravniku.
Že v najprej hvala za pomoč!

Nina

Dojke lahko bolijo zaradi hormonskih sprememb, pa tudi, kadar se tvorijo ciste. Dojke si pregledujte tako, kot je svetovano v prospektu Onkološkega inštituta:
– vedno 10 dan ciklusa
– najprej sede se poglejte v ogledalo, če opazite kakšno spremembo (v tem položaju se vidijo npr. uvlečene bradavice, KI PREJ TO NISO BILE!)
– leže pretipajte obe dojki s konci prstov, lažje boste to naredili, če se boste rahlo namilili, prsti bodo lažje drseli. Pozorni morate biti na grobozrnate zatrdline (kot leča ali grah velike) in ki ne potekajo žarkasto od bradavice vstran (to so normalne mlečne žleze).
Če si ne zaupate, prosite svojega osebnega zdravnika ali ginekologa, da vam dojke pretipa. Mislim, da je to kar opisujete, le običajna oblika vaših dojk, če bi bila bradavica uvlečena, bi tipali zatrdlino globoko pod njo.

New Report

Close