Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina sladkorna bolezen

sladkorna bolezen

Lep pozdrav!

Stara sam 23 let. Sladkorno bolezen imam v druzini na obeh straneh, po materi in ocetu. Imajo jo teta, stara mama in mamin stric, zato se sprasujem, ce imam jaz zato povecane moznosti da jo dobim tudi jaz? Ne vem kateri tip sladkorne imajo, vem le, da so jo vsi dobili ko so bili ze starejsi.
Ker bi se tej bolezni resnicno rada izognila, me zanima ce lahko kaj storim, da se moznosti zmanjsajo. Sem vitka in se zdravo prehranjujem, ne kadim in pijem alkohol zelo redko. Lahko storim se kaj vec?
V neki ameriski reviji sem prebrala, da se lahko opravijo testi, ki dolocijo tvoje moznosti in se temu primerno potem tudi ukrepa. Ali obstaja to tudi pri nas?

Starsi me veckrat strasijo, ces da morda ze imam sladkorno, ker zelo veliko pijem, tudi po 2 litra tekocine na dan. Ali je to res prekomerno? Veckrat sem namrec ze brala, da je zdravo popiti toliko tekocine dnevno.
Res pa je, da vcasih ce zjutraj zelo malo zajtrkujem, nato pa delam kaj fizicnega, se pocutim nekoliko omoticno, kot da bi mi primanjkovalo sladkorja. Ko pojem nekaj, je vse ok.

Hvala za odgovore!

Spoštovani!

Sladkorna bolezen ni absolutno dedna, se pa verjetno podeduje dispozicija za bolezen, ki se razvije, če so dani še drugi, zunanji faktorji. Starostna sladkorna biolezen nastane zaradi “utrujanja” trebušne slinavke s preveč kalorično prehrano in je praviloma bolezen debelih ljudi, juvenilni diabetes pa se začne v otroštvu, eden od bolezenskih znakov je tudi velika žeja in istočasno preveliko izločanje urina, seveda pa gre za enormne količine vode, dva litra tekočine je popolnoma običajna količina vode, ki bi jo moral vsak popiti dnevno.

Živite zdravo, gibajte se dovolj in pazite, da se kasneje ne boste preveč zredili. Omotica, ki se vas loteva, če ste lačni, govori ravno obratno, da ste v hipoglikemiji, to pomeni, da vam v določenem trenutku primanjkuje sladkorja v krvi. Stanje se vam bo takoj izboljšalo, če pojeste žlico medu.

New Report

Close