Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Čas Klopov!

Čas Klopov!

Pozdravljeni!
Zanima me kar nekaj stvari:

+Ali se lahko proti klopnemu meningitisu cepim še letos, čeprav sem zaradi zdravstvenih težav prvo cepljenje že zamudila?

+Je možen pregled krvi, da preveriš če si že od prej okužen s katero od klopnih bolezni? Ali pa lahko das kri na testiranje, samo ob bolezenskih znakih?

+Našla sem mnogo različnih mnenj o postopku odstranjevanja klopov (kot npr):

“Ne smemo ga zmečkati ali uporabljati sredstev, kot so lepila, kreme, olja in podobno, ki naj bi klopa zadušila. Ko klopu zmanjkuje zraka, namreč iztisne iz sebe večjo količino telesne tekočine in skupaj z njo tudi povzročitelja bolezni! Najlažje klopa odstranimo s pinceto. Primemo ga čim bliže koži in ga počasi izpulimo. Prav tako odstranimo klopovo glavico, če se je odtrgala in ostala v koži. Ranico razkužimo z alkoholom.”
“Klopa, ki je pritrjen na kožo, odstranimo tako, da nanj za nekaj minut nanesemo plast kreme, olja ipd. Klopov prijem pod neprodušno plastjo popusti in ga s pinceto lahko odstranimo. Klopa ne odstranjujemo na silo, ker bomo pri tem odtrgali samo zadnji del, klopova glava z rilcem pa bo ostala v koži, kar povzroči gnojenje.”

Zanima me, kateri je zares najboljši način odstranjevanja?

+Se klop lahko vsesa na lasišču?

Hvala za odgovore!

Spoštovani!

Posameznike na Inštitutu za varovanje zdravja cepijo vse leto, vendar je zaradi prisotnosti klopov, bolje, če cepljenje opravimo v zimskih mesecih, ko klopov v naravi ni, ali vsaj ne veliko. Slabo je namreč, če v obdobju po cepljenju dobite okuženega klopa, v tem primeru lahko zbolite za hujšo obliko klopnega meningitisa. Zaščita pred meningitisom nastopi 14 dni po drugem cepljenju. V krvi lahko ugotavljamo prisotnost protiteles za borelio.
Klopa najlaže odstranimo tako, da s pinceto primemo najbližje koži rahlo zasukamo in potegnemo v smeri rasti dlačic, klopi so lahko tudi v lasišču.

Kako pa je zdaj s temi olji?

Kaj pa okužba s klopom oziroma cepljenje po njej v nosečnosti?
Hvala

V zdravstvu smo včasih uporabljali eter, zdaj pa le z alkoholom razkužimo ranico, klopa pa “na suho” potegnemo ven. Z oljem jaz ne bi mazala, ker bo pinceta spodrsavala, mislim tudi, da olje do glave klopa, ki je pod kožo, ne prodre.

Okužba je možna tudi v nosečnosti, vendar se nenujna cepljenja vsaj v prvih mesecih nosečnosti ne izvajajo. Če ste močno izpostavljeni zaradi dela se posvetujte s svojim zdravnikom.

Na forumu dermatologija pa je zdravnik predlagalč, kakor sem zasledila, da ga še vedno namažemo z oljem, ker se zaduši in popusti. Kaj naj zdaj delamo, ko je že na področju same stroke taka neenakost?

Pri odstranjevanju klopov bi res težko govorili o doktrinarnem nesoglasju, gre za to, kakšne izkušnje kdo ima na tem področju. Če imate dobro, ostro pinceto in dobro vidite, klopa brez težav (in olja) spravite ven.

pozdrav,

samo dodala bi svoje mnenje o odstranjevanju klopov….
dokler je še veljalo,da ga “utapljamo” v olju je tudi pri nas ostala kakšna glava v koži.Sedaj imam za klope posebno pinceti,zavrtim v nasprotni smeri urinega kazalca in …klop spusti ( z glavo vred )
Sicer so nas pa učili,da če klopa zadušiš ( olje ),lahko pri “umiranju” spusti v telo vse nepotrebne snovi…

Kje se dobi ta pinceta za človeka? Mi imamo tako za psa, vendar se mi ne zdi primerna za človeka, čeprav je za pšsa super!

Ali se te posebne pincete kupi v lekarni?

moram kar po pravici povedati…..imela sem psa,ki je predlani poginil,mi pa smo podedovali njegovo pinceto….
sem pa ze videla pincete za klope “za ljudi”-bila je plastična in mi ni delovala nič kaj kvalitetno…..
svetujem,da kupita še eno za “pse” ( se opravičujem,če se malo čudno sliši ) in jo uporabljata samo za ljudi….samo ločiti ju morate…

New Report

Close