Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ARTRITIS

ARTRITIS

Spoštovani
Dobil sem izvide, vendar še ne vem pravega odgovora, zato Vas prosim za pomoč in razlago.
IZVID: “…….., za mikroplazmo pa ugotavljamo pozitiven titer protiteles IgM 28.8(meja 13-17).
DIAGNOZA: Izzvenel reaktivni artritis ob okužbi z mikroplazmo.
MNENJE: Najverjetneje je šlo za okužbo z mikroplazmo pnevmonije, po laboratorijskih izvidih je okužba z mikropalzmo še vedno aktualna. Na to kaže pozitiven titer protiteles IgM proti bakteriji.
TERAPIJA: Fromilidon 1tbl/12 ur – dva tedna.”

Ker imam že nekaj časa precejšnje bolečine v rokah in ramenih jemljem Naklofen duo 75 mg, vendar imam občutek da niso bolečine nič popustile. Najhuje je pri vežanju, saj se komaj obračam.
Zanima me, kaj vse to pomeni, kje dobiš tako okužbo in kakšne so posledice tega.
Najlepša hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Mikoplazma pneumoniae je bakterija, ki povzroča infekcije dihal, tudi atipično pljučnico. Po vsakem takem infektu je možna tudi infekcija sklepov – artritis, ki praviloma v obdobju do dveh let izzveni. Fromilide ali Fromilidon je antibiotik, ki bakterijo uničuje in ga jemljite po navodilu, bolečine pa omilite z enim od antirevmatikov, če vam Naklofen duo ne prime, povejte to splošnemu zdravniku, ki vam bo, glede na vaše siceršnje zdravstveno stanje, predpisal drugega.

Titri, ki jih omenjate (Igm in Igg) govorijo le za to, v kakšni fazi je bolezen. Ob naslednji kontroli, če bodo titri nižji – bolezen izzveneva, če bodo višji – bolezen je še v aktivni fazi.

Spoštovani!
Hvala za razlago. Zanima pa me še nekaj:
Kje se lahko “stakne” taka okužba in ali pusti dolgoročno kakšne posledice – ali se lahko zadeva ponavlja. Ali moram poleg jemanja predpisanih zdravil, paziti še na kakšne druge stvari (prehrana, šport,….).
Hvala in lep pozdrav.

Bakterija ni nič eksotičnega in je prisotna v zraku, okrog nas, nalezemo se je od drugih – kapljična infekcija ipd. Mogoče je, da ste ob infekciji, ki bi sicer minila le kot respiratorni infekt, bili malo manj odporni, pod stresom ipd, pa se je infekcija razširila. Praviloma naj bi tovrstni artritis minil brez posledic, vendar je dolgotrajen. Diete ne potrebujete, pazite le na želodec, če boste jemali dosti analgetikov in antirevmatikov, gibljite se čim več, kolikor vam dopuščajo bolečine oz. takrat, ko te popustijo.

New Report

Close