Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina klopni meningitis

klopni meningitis

Pozdravljeni!

ker je tu že pomlad in s tem se bodo začeli tudi sprehodi vsepovsod (tudi po gozdu), me zanima cepljenje proti klopnemu meningitisu. Zanima me kje to cepijo, kolikšna je cena, koliko časa rabi cepivo, da začne delovati. Imam tudi 5 letno hči, pa me zanima, če tudi otroke cepijo?

Hvala za odgovor in lp Lela

Spoštovani!

S cepljenjem proti klopnemu meningoencefalitisu morate kar pohiteti, praviloma se cepljenje prične v zimskih mesecih, ko klopov še ni.
Shema cepljenja je sledeča: prvemu cepljenju sledi v 4 do 6 tednih drugo, tretje pa je 9 do 12 mesecev po drugem cepljenju. Potem se z enkratno dozo osveži zaščita vsakih 3 – 5 let, odvisno od ogroženosti.
Zaščita pred meningitisom nastane 14 dni po DRUGEM cepljenju. V času od prvega ceplj. do 14 dni po drugem NE SMETE DOBITI KLOPA, sicer lahko zbolite za težjo obliko meningitisa, če je klop okužen, seveda.
Obrnite se na svojega osebnega zdravnika ali pa na regionalni Zavod za zdravstveno varstvo, če ste Ljubljančanka se najenostavneje cepite na Inštitutu za zdravstveno varstvo, Trubarjeva 2, kjer imajo posebno ambulanto za cepljenja. Cena ene doze je približno 4000 SIT.
Glede cepljenja otroka mislim, da ni kontraindikacij, se boste pa o tem pogovorili z zdravnikom ob cepljenju.

Najprej se vam zahvaljujem za odgovor. Včeraj sem klicala na Zavod za zdravstveno varstvo in so mi dejali, da je čakalna vrsta in bi prišla na vrsto šele 20. aprila. Napotili so me v Moste na Zaloško, kjer baje ni čakalne vrste in te cepijo takoj. Rada bi ta naslov iz Zaloške, če ga slučajno veste.

Hvala in Lp Lela

Spoštovani!

V mislih so imeli ljubljanski Zavod za zdravstveno varstvo, Zaloška 29 (bivša vojaška bolnica).

Lela živjo,

jaz sem se tudi hotela cepiti, ker veliko zahajam v gozd (Šmarna gora, Golovec…), vendar so me opozorili, da je to cepljenje kar rizično. Pred cepljenjem moraš biti 100% zdrav, saj obstaja nevarnost, da zboliš za meningitisom, če je telo v času cepljenja neodporno. Po teh opozorili (tudi od svojega osebnega zdravnika) sem se odločila, da se ne bom cepila in raje uporabljam drugačno zaščito (spreji, primerna oblačila, pregled…)

lp,
mojca

Spoštovani!

Za vsako cepljenje morate biti zdravi, za težjim meningitisom pa lahko zbolite, če vas piči okužen klop v času po prvem cepljenju, ko zaščite še ni, cepiti se je potrebno zato v zimskih mesecih, če zima sploh je :o).

New Report

Close