Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja res hud gljivični plenični izpuščaj

res hud gljivični plenični izpuščaj

moja hči ima že cca 10 dni katastrofalen, ogromen plenični izpuščaj. Kup gljivic.
Odkar se je pojavil ga mažemo s nistatinom, potem canestenom ter praško pasto in bepanthenom. Stegenca in ritko operem z mlačno vodo, vedno dobro posušim, pampersko podložim z bombažno plenico.
Ampak zadnjih par dni se dogaja to, da se pokaka in potem ko zbrišem kakec spravim dol tudi del suhe kože na izpuščaju (ne glede na to kako sem nežna) in pojavi se kapilarna krvavitev. In to jo mora bolet ker joka. Potem jo sicer umijem pod tekočo vodo, posušim in namažem z bepanthenom ter pustim na zraku, ampak vseeno.
A se je to zgodilo tudi komu drugemu in kaj lahko še naredim?

Kaj pa, ko bi pokakano rito že od vsega začetka umila pod vodo? Nisi napisala, da tako delaš? Meni se je zdelo kruto dražit že tako bogo kožo. S tavelikega sem kakec odstranila, potem pa pod pipo in mokro rito popivnat. Pa se ti ne zdi, da uporabljaš preveč krem? Če so res glivice, je dovolj ena. A si bila pri zdravniku? Zakaj mažeš z bepanthenom, če imaš canesten? Za glivice je canesten. Če ne pomaga, niso glivice.

perem pod tekočo vodo, pozabila napisat.
gljivice so – diagnosticirala pediatrinja. Bila pri zdravniku na začetku izpuščaja. Vsak dan je bilo slabše, po telefonu sem ji opisala in vztraja da je to izpuščaj.
Z bepanthenom sem jo namazala pa zaradi kapilarnih krvavitev – dozdevalo se mi je, da jo koža peče in da bi bepanthen to znal pomirit. Sem pač sklepala po sebi – ker so me do krvi suhe roke nehale pečt ko sem se namazala s b…
Morda pa res uporabljam preveč krem… Canesten je nujen, a pol naj jo pa kar s suho ritjo zavijem v plenico?
vsaka pomoč bo dobrodošla.

Uf, jaz bi ti predlagala, da daš naredit pri pediatru bris, da ugotovijo točno, za katere glivice gre in jih potem zdraviš ciljano. Namesto z vodo umivaj s čajem iz hrastovega lubja in poskušaj vsaj za nekaj časa ukinit plenice za enkratno uporabo. Tudi če daš v pampersko bombažno plenico, ti to kaj malo pomaga, ker je ta plenica še vedno zaprta v pamperski in ne diha oz. diha slabo. -Nisi napisala, koliko je punčka stara, ampak če je vsaj blizu 1. rojstnega dne, jo vsaj čez dan pusti čimveč brez plenice in lovi lužice na cca. pol ure. Zoprno, ampak se da. Rast glivi zavira sicer tudi jabolčni kis in jogurt, vendar glede na to, da je koža ranjena do krvi, jaz tega ne bi niti poskušala. Sploh ne bi več nič poskušala, pač pa naj ugotovijo, za katero glivico – če sploh! – gre in jo zdravijo ciljano. Tako prizadeto kožo bi jaz mazala samo z ognjičevim mazilom iz lekarne.

Do ponedeljka moramo preživet, v ponedeljek pa k zdravniku!

Ej, če zaluafam kmečko pamet: canesten ali nistatin bi moral učinek pokazat najkasneje v 48 urah. č eučinka ni, je zdravilo zagotovo – 100%!! – napačno. Tudi zdravnica brez brisa ne more vedeti, a so res glivice ali ne- JAz bi jo čimvečkrat dnevno kopala v hrastovem lubju, nato pa skušaj v lekarni ali pa v drogerijah dobit ognjičevo mazilo. Poskusi najprej v lekarni in povej, da ima deklica krvave razjede. Nato nanašaj to mazilo na debelo, vsaj pol cm na dodobra osušeno ritko ob vsakem previjanju. Previjaj vsako uro, da bo čimmanj polulana, sploh pa takoj čim se pokaka. ČE ob umivanju zelo joka, morda poskušiš vsaj najhujšo packarijo odstranit z vato, namočeno v olivno olje namesto vode, ker voda lahko na taki koži res boli. ČE gre za malega dojenčka, je sama praška pasta absolutno prehudo in jo moraš mešat s hladilnim mazilom 50:50, je pa jaz zdaj sploh ne bi uporabljala. Ja bi na tvojem mestu poskusila umivat s hrastovim lubjem, takoj po kaknju umit najprej z vato in olivnim oljem ter mazat z ognjičevo kremo. ta deluje tako proti glivicam bakterijam, poleg tega ščiti pred vlago, umirja vnetje in celi kožo. povijala bi v tetra plenice brez prekrivnih hlačk, če na eno uro, pa na eno uro. Upam, da boš uspela sanirat krizno situacijo.

Kaj pa praški?? Mehčalci??? S čim pereš tiste tetra plenice, ki ji jih podlagaš v pampers?

bom probala to kar predlagaš škratek.
Prašek uporabljam skos isti (tretjino priporočene doze), mehčalca ne uporabljam.
Bom ji pa probala zmit ritko z olivnim oljem, to se mi zdi dobra ideja!
Hvala še enkrat in lahko noč!

Jaz sem svojo najmlajšo najprej namazala s Canestenom, nato pa na čez debelo kar s penatnom. In je pomagalo. Penaten je preprečil dostop urina in blata do glivic.

Nam je patronažna svetovala hrastovo lubje, pa se je po dnevu izkazalo da gre na bolje.

Mi smo imeli po canastenu še večjo oslarijo, čeprav smo ga po nasvetu pediatrinje in farmacevtke mešali z bepantenom- saj v čisti obliki je menda prehud za dojenčkovo kožo.
Nato nam je dala pediatrinja lamisil- je bilo 3/4 bolje že po enem previjanu, in pa ja, zamenjali smo plenice.

Madonca, kako pa lahko pride do tako hudega izpuščaja? Ubogi otročiček!
Sicer pa je treba pazit, da je oblečena v nekaj, kar je suho in zračno – torej samo bombažna planička, ki jo zamenjaj takoj, ko je mokra. Vse te kreme bi ukinila. Če je kapilarna krvavitev to ne smeš mazat s Canestenom. Probaj z ribjim mazilom (Ribosanom), to ji sigurno ne bo škodilo. Pa nič vode za prat ritke (glivice ljubijo vlago), ampak samo z olivnim oljem, ki ga kupiš v lekarni.
Torej: olivno olje z vato, Ribosan in suha, prelikana bombažna plenička.

Ups…Ribodermin, ne Ribosan, se opravičujem.

Ne vem no. A ima otrok tiste bombažne plenice?

Sem slišala že velikokrat, da se v teh plenicah dosti hitreje zaredijo glivice, ker je ritka stalno v stiku z urinom. Razen če jo previjate po čisto vsakem lulanju. Tisto o zračnosti je neumnost ker se plenica dobesedno sprime z ritko, ko je mokra. Tudi v plenicah za enkratno uporabo je ritka zračna, saj ni vse neprodušno zaprto. Ob nogicah pride zrak do ritke. Skabše je, če uporabljate poleg bombažnih plenic še plastične hlačke.

Jaz bi probala plenice za enkratno uporabo. Moja kolegica je svoji deklici po takem glivičnem izpuščaju zamenjala plenice in izpuščaj je nehal.

naj poročam: pamperska active fit, menjamo na uro in pol, rit peremo pod tekočo vodo, posušimo, namažemo s canestenom, pustimo da laufa okoli naga pol ure, potem pa čez praško pasto in v plenico.
Stanje se vidno izboljšuje, boli je ne več.
Izpuščaj se lepo zdravi, le zdej na koncu je ratalo hudo ker se pokaka in potem gre skupaj z drekcem dol tudi hrasta oziroma suha koža, nežna nova koža spodaj pa zelo hitro pordeči in kapilarno krvavi. Zdej po kakanju čistimo z olivnim oljem in je bolje. Po moje bo do naslednjega tedna zdrava.

Kiki: kako pride? tako da pri 10 mesecih pač faše prvič plenični izpuščaj, in to gljivični, otrok pa ima sicer občutljivo kožo, neurodermatitis…. Izpuščaj zrase v ene dnevu, zdravi in suši se pa že 2 tedna.

Hvala za pomoč vsem, še posebej pa škratku solatku:)

Hmm….že res….
Ampak pomagala pa je čisto običajna nega, to niti ni bilo zdravljenje. Dejstvo je, da je bila ritka preveč časa v mokri oz. pokakani plenički, pa se zgodi. Še posebej, če je koža malce bolj občutljiva. Tudi moj, skoraj 20 letni fant je bil občutljiv. Ni bilo kaj, kot previt takoj, ko je bila plenička onesnažena. Moraš biti pač na to pozorna.

Nam je po takem času pomagala samo antibiotična krema.

Na začetku so bile glivice, potem se je pa zakompliciralo. Bilo je treba pozdraviti še vneto kožo, glivice smo že. Poskusi dobiti antibiotično kremo.
Zlatica

TOŠA-C
ne klati neumnosti!
In predno kaj pripomniš, ja sem užaljena! Moja hči ima novo plenico vsaki 2-3 ure, ko je pokakana jo pa takoj zamenjam! In ne nikoli, absolutno nikoli ni bila predolgo v mokri plenici!
Predno začneš okoli raznašat pavšalne ocene in obtožbe se prepričaj o tem da veš o čem govoriš! Gljivični plenični izpuščaj ne nastane zaradi zanemarjanja!
Po tvoji logiki bi tudi vse ženske, še posebej nosečnice bile velike packe ker se ne umivajo samo zato, ker imajo težave z gljivicami?!!?

Zlatica, sej gremo na običajno kontrolo v začetku tedna in bom zdravnici pokazala ritko. Vsekakor pa hvala za skrb 🙂

JAz sem mu pozdravila začetek pleniščnega izpuščaja s sladkano vodo – tako je delala moja babica – in Aleksu je pomagalo takoj!

Bombažne plenice in redna menjava!. To je zagotovo učinkovito! Jaz pupi menjam pleničke na 2 uri, ni težko – to opravim mimogrede in tudi ni izpuščajev.

Ker pa je vnetje pri tvojem malčku hudo, ga je potrebno tudi zdraviti – povprašaj pediatra.

Ženske si zaradi fiziologije ne morejo zagotoviti “suhosti” v tistem delu telesa.
In ne bodi užaljena. Nisem mislila tako hudo. Verjamem, da si občutljiva, verjetno bi bila tudi sama.

New Report

Close