Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja celebralna paraliza pri nedonošenčkih

celebralna paraliza pri nedonošenčkih

Pozdravljene,

Imam nedonošenčka. Sedaj pa me zanima kdaj ste opazile da se otrok ne razvija pravilno. Ali so vam to povedali že v bolnici? Zanima pa me tudi če katera mogoče ve v koliko primerih se pri nedonošenčkih pojavi celebralna paraliza in kdaj ste bile seznanjene z njo.

Nedonošenčki so pač rizična skupina, vendar pa to samo po sebi nikakor ne pomeni, da bo zato imel cerebralno paralizo.

Pojdite na forum cerebralna paraliza, tam bodo znali povedati več. Mislim pa, da so enkrat rekli (društvo Sonček), da imajo na voljo zloženke na vseh večjih poštah v Sloveniji, kjer so opisani znaki CP. Velikokrat ugotovijo, da ima otrok CP šele v drugi polovici prvega leta ali še kasneje. Takrat se namreč udi postavijo v značilno držo.

nedonosencki dosti pogosteje dozivijo krvavitev v mozganih, ki lahko ohromi kaksen del zivcevja. Dobri del zgodbe je ta, da imajo otrocki zelo reaktivno zivcevje in lahko drugi del mozganov prevzame funkciojo ohromelega, seveda s primerno vadbo. POnavadi se vidi pri pretiranih/odsotnih refleksih, asimetricnem gibanju/zategivanju (to so najblazje variante). Mislim, da se s tem najprej ukvarja razvojna ambulanta – tam otroka v tem smislu opazujejo.

Tudi moja hčerka je nedonošenček, rojena v 34 tednu, v bolnici so mi povedeli le to, da nima možganskih krvavitev, nato so me naročili na kontrolo ob 1 mesecu in ob treh mesecih ( saj lahko žilice pokajo nedonošenčkom še tri mesece po rojstvu!), slika je bila ista: brez krvavitev, vendar je deklica vseeno imela znižan mišični tonus in pri treh mesecih naju je pediatrinja poslala na fizioterapijo, še prej pa v razvojno ambulanto.

Danes je deklica stra 4 leta in pol ter odlično razvita, shodila je pri 14 mesecih.

Predlagam ti le, da izbereš pediatra, ki ima izkušnje pri delu z otroci z motnjami v razvoju, da bo hitro prepoznal, če je kaj narobe. da ne bo kaj spregledano in potem je običajno prepozno! Ogromno stvari se da nadoknadit in popravit s fizioterapijo!

Res se sliši cerebralna paraliza grozno, vendar izzid vedno ni tako črn!!!

Lepo materinstvo brez strahov ti želim!

Polona

Vse nedonošenčke naj bi napotili (preventivno) v razvojno ambulanto, kjer jih pregleda nevrolog. So rizična skupina, vendar brez panike. Moj sin je imel možgansko krvavitev (33-tedenski, 1700 g), opaznih je bilo več znakov (nesimetrično gibanje, zategovanje hrbta nazaj, prešibke trebušne mišice ipd.) napovedana mu je bila cerebralna paraliza, zato smo leto in pol hodili na fizioterapijo in izvajali vaje doma.

Zdaj je star dve leti in štiri mesece in sem včeraj tekla za njim kot utrgana ker mulc (droban in šibek na pogled, mislili smo, da bo zvozil kolo šele drugo leto) divja okrog s kolesom kot bi znorel, pa tudi drugače ga je povsod polnooooooo…. Edino kar mu je ostalo od nedonošenosti je manekenska postava (je kolikor sam hoče in niti žlice več!), svojeglavost in to, da se mu vedno in povsod mudi, kot se mu je mudilo na svet! Poleg tega je neprimerno bolj gibčen, firbčen in zgovoren od svojih starejših in donošenih vrstnikov, kar je menda ravno posledica fizioterapije (stalno pazijo in popravljajo vsak napačen gib) in stalnega ukvarjanja z njim.

Razvojna ambulanta in fizioterapija naredita skoraj nemogoče, veliko veliko veliko se da popraviti, če slediš navodilom in se z otrokom zares ukvarjaš. Kar brez strahu!

Tudi mi smo imeli 4 simptome cp. -zategovanje vratu, izbuljane učke, zategovanje oz. obračanje rokic in nogic ter jezik iz ust…
Rojen v 35 tednu kot dvojček z 2800g, sestrica pa 1700g. Hodimo že redno na nevrofizio.
Sprva fantka sploh niso poslali v razvojno ambulanto, ampak me je naročila kar fizio. sama, ko sem povedala, da naročim sestro dvojčico, ki ima težave z dihanjem in močnim hipotonusom. Ker naj bi bila ogrožena oba otroka je naročila za pregled pri zdravnici ortopedinji in takrat jim je zastal dih (tudi meni, moram rečt…čas se mi je ustavil), ko je rekla, zakaj to ni opazila pediatrinja.
Tako že 10 mesecev obiskujemo NF in delovno terapijo in že začenja koracati (oba) pri 13 mesecih.
Brez nevrofizio. ???? kaj bi bilo!
Predlagam, da se oglasiš za pregled, neglede na to kaj poreče pediater…mene je ta izkušnja močno ,,naučila,,.

Draga Anda

Moja hči se je rodila s carskim rezom v 34 tednu zaradi visokega pritiska. Tehtala je 1,5 kg.
V bolnišnici jo je pregledal nevrolog in ni opazil nič posebnega, razen
borno motoriko. Hodili sva na vaje, vendar niso nič pomagale, ker je
vedno jokala in ni hotela sodelovati. Shodila je v 14. mesecu.

Danes je stara 15 let. Nima nobenih težav. Je odlična učenka.
Nedonošenčki se razvijajo čisto normalno, če pri rojstvu niso ugotovljene
kakšne poškodbe.

New Report

Close