Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina vitamin A

vitamin A

Zanima me zakaj se pri nas ne da dobiti vitamina A – samo kot betakaroten? Ali je lahko dodatno jemanje vitamina A škodljivo ? Koliko vitamina A se priporoča na dan -v enotah I.U.? Kaj pa dodajanje vitamina A pri onkoloških bolnikih – kaj menite o tem ? V tujini se ga namreč dobi v prosti prodaji v lekarnah .

Spoštovani!

Dobi, dobi. Dodatno jemanje je lahko škodljivo, ker se višek ne izloča, temveč ostaja v telesu.

Pri pomanjkanju pri otrocih do 12 let 15.000 – 40.000 i.e. na dan, pri odraslih20.000 do 100.000 i.e. na dan. 1 ml raztopine vsebuje 30.000 i.e.

Če ni pomanjkanja, ga ni smiselno dodajati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

V kakšni obliki se pa dobi, in ali se dobi na recept ? Ali vi morda mislite na kaplice AD3 – te za odrasle niso v redu, ker dobiš zraven še preveliko količino D vitamina.
Na kakšen način pa se lahko pokažejo škodljivi učinki uživanja A vitamina. Slišala sem za neko pasto v Avstriji A Mulsin , ali jo poznate in kaj menite o njej. Gre za dodatek pri že ozdravljenjem onkološkem bolniku kot preventiva proti raku.

Spoštovani!

Tudi vitamin A je maščobotopen kot vitamin D in se ne izloča iz telesa, če ga je preveč. Kljub antioksidantnim učinkom ne verjamem, da lahko bistveno vpliva na preventivo raka, če bi ga uživali v velikih količinah. O hipervitaminozi vam sporočim naknadno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close