Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina krvna slika-1

krvna slika-1

Spoštovani,

Ko sem se zadnjič počutila slabo, me je zdravnica poslala med drugim tudi na pregled krvi. Ko so prišli izvidi je rekla, da je vse v redu. Jaz pa se čisto ne strinjam z njo in vas zato prosim, da mi poveste, kaj pomenijo zvišane vrednosti nekaterih postavk (ostale so res v mejah normale) ali je res vse v redu, ali bi bilo treba kaj narediti in sicer:

S-Glukoza: 6,6 (normalno do 6,1)
S-HP: 1 (normalno 0)
Sedimentacija: 24 (normalno do 15)
U-Hemoglobin: 1 (normalno 0)

in pa komentar hematološkega izvida:
populacija eritrocitov in levkocitov je normalna, populacija trombocitov je nenormalna, majhni tombociti.

Kaj zdaj to pomeni? Lepo prosim za vašo razlago.

Spoštovani!

Krvni sladkor je povišan. Po priporočilih evropskega združenja za sladkorno bolezen bi bilo (pod pogojem, da ste bili pred tem 12 ur tešč) pri vrednostih med 5,5 in 7,0 narediti obremenitveno testiranje OGTT (obremenitveno testiranje z glukozo, angl. oral glucose tolerance test). Preiskovanec spije 75 g glukoze v 200 – 400 ml vode v 3-5 minutah. Preiskovancu naročimo, da 3 dni pred tem uživa normalno hrano z dovolj ogljikovih hidratov brez zdravil, ki motijo toleranco za glukozo (tiazidni diuretiki, glukokortikoidi) in je na dan testiranja tešč 10 do 16 ur. Nekaj tednov pred preiskavo ne sme imeti bolezni z vročino ali stresov in ne sme jemati zdravil, ki dvigajo raven sladkorja v krvi. Pred testiranjem in med njim razen vode ne sme uživati drugih tekočin, hrane ali kaditi.

Oznaka S-HP ne poznam.

Sedimentacija 24 je rahlo zvišana in praviloma si z njo ne moremo dosti pomagati. Če jo gledamo kot izoliran rezultat, potem bi bila utemeljena kontrola SR čez kakšen mesec. V luči ostalih izvidov (hemoglobin v urinu) pa bi jo veljalo upoštevati kot kazalec vnetnega dogajanja morda v ledvicah.

U-hemoglobin mora biti vedno 0. Vrednost 1 nas mora napotiti na razmišljanje o ev. dogajanju v ledvicah ali na neko bolezen krvi, kjer normalno razpadlega hemoglobina jetra ne uspejo prensoviti (kamni v sečilih in vnetja navadno povzročajo hematurijo=bele in rdeče krvne celice v urinu).

Seveda pa je v celoti treba gledati na verjetnost za neko bolezen pred samim testiranjem, ki nas je vodilo k temu, da smo se odločili za določene laboratorijske preiskave. Če ste šli na preiskave zaradi vročine, bolečin ipd. potem je verjetnost za bolezen veliko večja, kot če sta se z zdravnico za preiskave odločili kar takole počez. V takem primeru se pogosto zgodi, da najdemo nekoliko patološke rezultate, ki nam povzročijo več težav kot koristi. Zato je moj odgovor na moč hipotetičen in ga je treba gledati v luči vašega stanja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najlepša hvala za vaše jasno pojasnilo.

Zanima me samo še odgovor na moje zadnje vprašanje, ki me še najbolj skrbi, pa mi niste odgovorili in sicer:

Komentar hematološkega izvida:
populacija eritrocitov in levkocitov je normalna, populacija trombocitov je nenormalna, majhni tombociti.

Kaj pomeni, da so trombociti nenormalni in premajhni? Zakaj se to zgodi? Ali se to lahko popravi in s čim?

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Ker gre za avtomatski števec – analizator, je takšen podatek relativno nepomemben. Bolj zaskrbljujoče bi bilo, če bi bili trombociti povečani, nezreli. V sklopu vseh težav, ki jih imate, bi lahko imel tudi ta podatek določen smisel, drugače pa bolj težko. Verjetno bo čez kak mesec potrebna kontrola, če so trombociti še takšni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Še enkrat hvala za vaš trud.

Vidim, da sem naredila prav, da sem vas vprašala za nasvet. Se mi je zdelo, da ni vse čisto v redu, kot je trdila moja zdravnica.

Ti izvidi so namreč stari že eno leto in takrat je zdravnica rekla, da je vse v najlepšem redu, jaz ji sicer nisem verjela, ampak pogledat pa nisem mogla.
Pa zdaj vidim, da ni v redu sladkor, pa urin, pa tudi ščitnični hormoni (v 4 letih sem se zredila 30 kg – ampak njej je tudi to očitno normalno!)

Sedaj, ko jo imam dokončno dovolj, sem se odločila zamenjati zdravnika in ko sem dobila v roke svojo kartoteko, sem videla marsikaj zanimivega. Ne vem, zakaj eni sploh študirajo medicino!

Upam, da bom imela srečo pri izbiri nove zdravnice, vam pa res še enkrat hvala in še naprej nam tako lepo pomagajte!

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Kar prav je, da v situaciji, ko izgubite zaupanje zamenjate zdravnika. Temu je ta možnost ne glede ne kakršno koli utemeljenost tudi namenjena. Zdravnik in bolnik si morata zaupati, brez tega so tudi uspehi zdravljenja slabši.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close