Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Izčrpanost?

Izčrpanost?

Pozdravljeni!

Že dalj časa imam težavo, ki jo sicer zadnje časa nekako “nadziram”, vendar še vedno ne vem zakaj se pojavlja.
Prvič se je pojavila že pred leti, še v srednji šoli, ko sem na nekem krosu “dal vse od sebe” in na cilju čutil popolno izčrpanost. Kasneje se mi je to pojavilo še nekajkrat v hribih in enkrat celo pri daljši vožnji z avtomobilom. Skratka, pri raznih fizičnih naporih.
Simptomi so vsakokrat skoraj popolnoma enaki:
– slabost
– splošno slabo počutje (brez moči)
– mravljinci v nogah in rokah, včasih tudi po obrazu
– včasih tudi šumenje v ušesih
– rahla vrtoglavica (temnenje pred očmi)
– frekvenca dihanja se poveča
– globoko dihanje (skozi usta)
– bruhanje (ponavadi se potem stanje izboljsa)

Bil sem tudi pri svoji zdravnici, ki me je napotila h kardiologu, ki pa ni ugotovil nobenih nepravilnosti (tudi EKG je bil b.p.). Menil je, da obremenilni test zaenkrat ni potreben, razen če bi se težava večkrat pojavila.
Kasneje sem še enkrat ali dvakrat doživel podobno situacijo, vendar sem takoj, ko sem začutil simptome, prenehal z naporom in počakal, da je minilo.

Zanima me, če imate kakšno mnenje, ker se mi zdi malo čudno, da bi omagal že pri malo večjih naporih, saj nisem kondicijsko tako slabo pripravljen.

Ali bi bilo možno, da je težava psihičnega značaja (da mislim, da zmorem več kot v resnici organizem zmore in grem s tem preko svojih zmožnosti)?

Že vnaprej hvala za odgovor.
Lep pozdrav,
Tomaž

Spoštovani!

Pri ekstremnem naporu tudi hiperventilirate, kar povzroči večino opisanih znakov. Deloma gre tudi za psihično ozadje, saj bolečine, ki pri tekem ekstremnem naporu zagotovo nastopijo, sprožijo plaz omenjenih težav.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close