Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina POZABLJIVOST IN ANKSIOZNOST

POZABLJIVOST IN ANKSIOZNOST

Spostovani!

Zaskrbljena sem za svojo mater. Stara je namreč 62 let in je imela pred 10 leti hud srcni infarkt, sedaj pa boleha za angino pektoris. Problem je, ker zadnje čase opažam pri njej drastični upad v spominu (tako kratkoročnem kot dolgoročnem) in se to pešanje se izdatno slabša. Pred 3 leti je bila še zelo mentalno vitalna in razgledana, sedaj pa smo v družini zelo zaskrbljeni. Ne spomni se dogodkov iz včerajšnjega dne, ali si jih popolnoma prilagodi, oziroma izmisli, hkrati pa se ji pojavljajo določeni strahovi in anksioznost.
Če navedem primer; popolnoma pozabi za na dogodke, ki so se zgodili pred 3-4 meseci ali manj, ali recimo na dogovor iz preteklega dne, nato jo posebej opozorimo na stvar, ki se je zgodila prejsnji dan in nato odvrne “Ah, ja seveda!”, čepšrav imam občutek, da se ga ne spomni in da zadevo prikrije sebi in nam…V družini imamo občutek, da prikriva dejansko stanje in ne pove, da je karkoli narobe (dokler ne boli je vse v redu, je njeno razmišljanje). Sicer hodi redno na zdravniške preglede, ampak pravi, da je vedno vse bp, v kar dvomimo. Opaziti je blazno raztresenost, prestrasenost in pozabljivost.
Ali je ta pozabljivost za njena leta normalna in kaj storiti če ni? Nočemo delati panike, ampak vseeno. Na koga se obrniti in kateremu zdravniku poslati (če)?

V naprej se zahvaljujem za vaš cenjen odgovor in vam želim lep dan,

Anja

Spoštovani!

Opisana pozabljivost za ta leta ni običajna. Kot kaže gre pri njej za presenilno (Alzheimerjevo) demenco. Kljub temu, da je le malo možnosti za izboljšanje, pa vseeno je – če drugega ne vsaj delno zaustaviti proces propadanja mentalnih sposobnosti, se obrnite na njenega zdravnika, pojdite z njo ali posebej k njemu in mu razložite. Zdravnik ne more ugotoviti stanja, ker mati zagotovo uporablja vse možne trik in mašila in daje vtis urejenosti in da se je ravnokar spomnila. Ljudje pa smo že taki, da radi pomagamo in ji vse prinesejo na pladnju. Predvsem bodite pozorni in zavarujte vse dejavnosti, ki utegnejo pripeljati do katastrofe – plin, elektrika, kurjava…

Slej ko prej jo bo zdravnik verjetno poslal k nevrologu in/ali psihiatru za bolj trdno oceno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spotovani g.dr.Kersnik!

Hvala za vas hiter odgovor. Imam pa se naslednja vprasanja:

Glede na vas odgovor se je mozaik strnil v celoto in kar nekaj dodatnih simptomov sem se spomnila; mama noce vec nositi skodelic in posode (nekajkrat so ji le-te enostavno padle z rok (zgubila je kontrolo nad njimi), neprestano jo zebe in pred 2 mesecema je dejala, da ne zeli vec uporabljati plina – ga jo je strah!?…) Sklepam, da se zaveda problema, a ga prikriva. Ali je izguba kontrole nad gibi tudi znak Alz. bolezni?

Kako postopati in jo odpeljati k njenemu zdravniku? Ne bi radi, da bi se pocutila kot nedorasel otrok in koncno to je stvar tudi njene zasebnosti? Ali se naj z njenim zdravnikom dogovorimo prej sami?
In se to: Katere preiskave dejansko pokazejo Alz.bolezen in ali je res, da krvni izvidi in ostalo teh odgovorov ne dajo?

Hvala se enkrat za vse vase odgovore in dragoceno pomoc!

Zelim vam lep vikend.

S spostovanjem,

Anja

Spoštovani!

Povsem normalno je, da človek, ki ima omenjene težave začne omejevati svoje aktivnosti na področjih, ki jih ne zmore več. Pri tem uporablja številne sprejemljive izgovore. Tudi motnje gibov so znak Alzheimerjeve bolezni, lahko pa le ni vedela, kje je kaj pospravljeno, ali kako se kaj pripravi, kar je še bolj jasen znak demence. K zdravniku pojdite najprej sami in potem naj gre tudi ona sama, tako je bolj elegantno. Lahko jo seveda vprašate, če jo pospremite, da ji boste pomagali, če se česa ne bo spomnila ali znala povedati.

Krvne in druge preiskave zatajijo. Diagnostičen je test sposobnosti, ki ga lahko opravi pri njenem zdravniku, če ga ima, ali pri psihiatru. Zanimiv je poizkus z risanjem ure. Navadno niso v stanju narisati ure (10.00, 10 minut do 5.00 ipd.).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close