Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina artrodeza

artrodeza

Prav lepo pozdravljeni dr.Kersnik!
Prav prijeten clovek ste,saj ste sami povedali,da vcasih niste prav dobre volje in zato tudi odgovori morda niso vedno taki kot bi zeleli,da so.Veseli me dejstvo,da koncno tudi dr.pove,da je vendar le clovek.
Zdaj pa dovolite,da vas obremenim z mojim problemom.Ze 20.03.01 sem si poskodovala IV.prst desne roke.Diagn.–abruptio phal.med digiti.Nato mavec tri tedne.
Kontrola 17.4.,mavec dol,prst izrazito otecen rtg.slikanja ne naredijo,pac pa se en teden opornica,nato razgibavanje doma.
Prst doma razgibavam v slani vodi,vendar boli…cakam saj bo bolje pa nic.
Zdravnica sledec izvidu travmatologa,pac svetuje razgibavanje dalje.28.5.01.prosim za ponovno napotnicona travmo.Diagn.:abrupcija se vedno vidna,pip sklep je v subluksiranem polozaju.Sledi pregled pri plasticnem kirurgu 01.06.
Diag.:Rtg.slika pokaze popolno distrukcijo sklepnih povrsin,na volarni strani glavice in baze prileznih sklepnih povrsin,poleg tega je tudi srednja falanga luksirana.Edino mozno je bilo opravitiartrodezo pip sklepa,kar je bilo tudi storjeno 10.07.01.
Moje vprasanje pa je takole:mar ni bilo mozno ze na prvi sliki videti kaksna je poskodba?S prijateljico-zdravnico sva ugotovili ,da malo boljsi pogled bi ze moral biti.IN ne nazadnje,zakaj me na kontroli niso dali na slikanje prsta,saj je pisalo,da je izrazito bolec in otecen?Glavno vprasanje,ki je samo stvar mene osebno,ker bi rada vedela odgovor neodvisnega zdravnika,ce bi bila dejanska poskodba ugotovljena takoj ob prvem pregledu,ali bi jo lahko odnesla brez artrodeze?Pa brez skrbi,nikogar ne nameravam obtozevati od zdravnikov,prevec med njimi je mojih znancev,ki resujejo povprecje…Mogoce bi morala le ustno opozoriti,dr.ki ga je polomil in me ni dal na rtg.,le toliko,da bi malce pozil pri drugih pacientih.Pri meni je pac kar je.
Danes je 4 tedne po operaciji.Prst je se kar malo otecen,ali je prav,da ga nimam v opornici.Kirurg,ki je operiral,mi je svetoval,da ga malce razgibavam,torej pri vrhnjem sklepu in sklepu dol pri nohtu,da ne bi prislo do Sudeckove distrofije.Opornica naj bi blazila morebitne udarce,prst pa tako scitita dve zici,ki sta sedaj v njem.Kontrolo imam cez 14 dni,pa do takrat ne vem ali je prav da z njim ze malo gibam,kolikor pac lahko?
Bila sem dolga ,aampak toliko casa sem se pripravljala na to…Za vse vase odgovore vnaprej najlepsa hvala,kakor tudi za vas dragoceni cas…
Pa veliko dobre volje kolikor je seveda mozno ob danasnjem tempu.
LP,Jana

Spoštovani!

To kar se vam je zgodilo je obžalovanja vredno. Seveda je zelo težko s popolno gotovostjo potrditi domnevo, da je izključna krivda na strani prvega ali drugega zdravnika (pregleda). Gre pa seveda za splet okoliščin, iz katerih bi se lahko marsičesa naučili: Ob prvem pregledu je bila oteklina verjetno še tako močna, da je bil prst v takem položaju, ki ni dal slutiti, da je šlo tudi za delni izpah. Ob drugem pa na žalost stanje kosti in sklepa ni bilo preverjeno z rtg. posnetkom. Slikanje obremenjuje zaradi sevanja in je normalna politika, da se ga izogibamo, če je le mogoče. Problem pa se je kot kaže pojavil ravno v obdobju med prvim pregledom in nesrečno zapletel po drugem pregledu. Mogoče je bilo tudi ob drugem pregledu stanje že nepopravljivo slabo, vendar je dodatno obremenjevanje zelo verjetno prispevalo k poslabšanju izpaha in enostranski obrabi hrustanca.

Glede na to, da nisem niti kirurg niti travmatolog, vam zgolj na podlagi opisanih podatkov zanesljivega odgovora na vprašanje o usodnosti prvega pregleda ne morem dati. Prva oskrba je bila nekako v skladu z običajnim postopkom za take primere.

Trenutno prsta ne obremenjujte, razgibavajte po navodilih le proste sklepe, da ne bodo zaostali, medtem ko boste vaje za cel prst izvajali po kontroli.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdrav
13.4.2016 sem imela dvojno zatrditev na levem (desni pride še na vrsto)gležnju . Zanima me kako bom po obeh operacijah še opravljala svoje delo ki je pretežno stoječe. Glede na to da odhajam iz rehabilitacije v zdravilišču kaj lahko pričakujem…. naj še dopišem da imam gibljivost gor 15%. Hvala za odgovor

Pozdravljeni,
s tem nimam izkušenj, z rehabilitacijo se strokovno ne ukvarjam. Boljše informacije boste dobili od fiziatra v zdravilišču in od operaterja na kontroli po končani rehabilitaciji. Ne vem, ali boste svoje stoječe delo lahko še opravljali ali ne. Možno je oboje, da in ne.
LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close