Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Kava v nosečnosti

Kava v nosečnosti

Pozdravljeni!
Najprej naj povem, da redno spremljam forume in da ste super.
Zdaj pa k zadevi. Sem noseča nekaj tednov, test za nosečnost je pozitiven, ker pa je moj ginekolog na dopustu, je moj prvi pregled komaj naslednji teden. Zanima me, ali je pitje kave v zgodnji nosečnosti škodljivo in kakšne posledice lahko pusti? (naj povem da ne spijem več kod dve skodelici na dan, a najraje jo pijem zjutraj v službi).
Lep pozdrav,
Mateja

Spoštovani!

Mirno lahko spijete 2 kavi, saj ni ugotovljenih nobenih škodljivih učinkov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani gospod doktor!

Vaš odgovor, da Mateja lahko mirno spije dve kavi na dan me malo skrbi??!!!
Kar pomislite (tudi jaz sem “kofetarica”) kako izgleda, če en dan en pijemo kave – dopoldan glavobol, sitnoba – to izhaja iz odvisnoti od kofeina (ki pa je nekateri ne prizanavajo).
No iz tega izhaja tudi moj dvom – ker se vse snovi s prehrano matere prenašajo preko posteljica do otroka, do njega prihaja tudi kofein (in je tudi on tako vajen vsak dan “močnega” okrepčila). Po porodu pa to kar naenkrat odrežemo – potem se pa sprašujejo od kje otročiček po cel dan joka, sitnari,…
Morda pa vse to kar govorim nima dobre osnove – povejte vi???

lep pozdrav

lučka

Spoštovani!

Vaše razmišljanje ni daleč od resnice, a kam bi prišli, če bi imeli vse pod kontrolo. Potem bo res najbolje, da izumijo umetne maternice in bodoče otroke sprogramirajo z genskim inženiringom, mu vnaprej določijo spol, inteligenčni kvocient, barvo kože in druge podrobnosti ter ga hranijo le s predpisano hrano. Na žalost o vsem vemo veliko premalo, da bi se problema lahko lotili tako “suvereno”.

Seveda je bolje, da se z različnimi poživili ne pretirava, a tudi krči pominejo in niti niso redki pri materah, ki ne pijejo kave. Zmernost bo najboljša mera. Nekaj pa je potrebno pustiti tudi materi sami, da se odloča o sebi in otroku.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close