Najdi forum

astma

Na vas se obračam zaradi nenavadnega kašlja sina Jana, ki je star 9 let. V mesecu maju je odšel za teden dni v šolo v naravi v Dolenjske Toplice od koder je prišel z kašljem. Ta kašelj ni ne napredoval niti se ni izboljšal, bil je suh in dražeč. Vseskozi ni imel niti enkrat vročine. Od takrat dalje sem bila s sinom vsaj 4x pri njegovi zdravnici, vendar je nazadnje /pred 3 tedni ko smo odšli na morje/ dejala da so pluča čista, le da mora izpljuvati sluz, katera se mu je nabrala okoli pluč in je je vse polno.Dobil je nekakšen sprej in merilec izdiha, ki ni bil nič boljši po spreju ali brez spreja. Ta njegov nenavadni kašelj se začne ob malo večjem naporu ali ko je pojedel nekaj bolj sladkega /nekateri čigumiji ali sokovi/ in zelo hitro mine, vendar se on ob tem zelo napenja. Ker me zelo skrbi za njega in ne vem več kam naj se obrnem po pravilno pomoč, vas prosim da mi pomagate po najboljših močeh.
p.s. Zalo rad igra nogomet in je član NK Dolomiti Dobrova. Če so simptoni podobni astmi, bo verjetno moral prenehati s tem športom.
Lep pozdrav.
Irena Dežman

Spoštovani!

Najprej: zaradi astme se ni potrebno prenehati ukvarjati s športom – nasprotno. Današnja zdravila učinkovito lajšajo simptome.

Po opisu sodeč gre za dolgotrajnejši virusni infekt, ki je pošteno prizadel sluznico žrela in zgornjega dela sapnika, zato različni dražljaji (prah, snovi v bonbonih in žvečilnih, ki »osvežujejo«…) zaradi svojega draženja sprožajo napade kašlja. Pomagala bosta čas in vlaženje sluznice: pogosti napitki na sobni temperaturi, dihanje skozi nos, »inhaliranje« kot pri babici ipd.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close