Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija AC sklep – sindezmoliza

AC sklep – sindezmoliza

Pozdravljeni.
pred 1 letom sem si pri padcu poškodoval desni AC sklep, gre za sindezmolizo 2 stopnje. Prvo sem imel 4 tedne roko v miteli, potem pa začel z krepitvijo celotne rotatorne manšete. Popravil stanje, skorajda, v nulo.
Ker sem po poklicu fizioterapevt in mi fizično delo ni daleč, poleg tega pa sem aktiven športnik, fitneser, mi je sedaj, po 1 letu se spet začelo stanje z AC poslabšat.
Občutim pekočo bolečino v zgornjem delu akromi-klavikularnega sklepa, verjetno se ligament počasi trga. Prisotno imam tudi klavirsko tipko, ampak ne tako izraženo, da bi bilo grozno.

Kakšne so moje možnosti, gledano iz stališča ortopedske obravnave? Se splača iti na op poseg? Pacienti, z katerimi sem delal, dajejo mešane povratne informacije glede operacije, opažam, da sem na boljšem brez operacije, skrbi me le to, da kljub temu, da 1 leto že “vlagam” v svoje ramo, se je stanje zdaj akutno poslabšalo – nesanirana poškodba od prej? Preaktivnost – sem primoran zmanjšati svojo aktivnost in obremenjevanje ram?
Naj omenim še to, da je bila ključnica že frakturirana in zdravljena operativno – klasično z OSM ploščico. Ključnica je še vedno po vseh letih preraščena z obilnim kalusom.

Hvala in lep dan

Spoštovani!
Verjetno se dela v predelu AC sklepa tudi že začetna obraba glede na predhodno poškodbo. Tudi če ne bi bilo poškodbe, je obraba AC sklepa v fitnes populaciji zelo pogosta. Zaenkrat vam operacije še ne bi svetoval, ker verjetno le-ta samega napredovanja obrabe glede na obremenitve na fitnesu ne bo preprečila. Svetujem opraviti RTG in MR ramena, da se opredeli ta obraba.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close