Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija alergija in 8 letnica

alergija in 8 letnica

Pozdravljena,

k vam se obračam zaradi svoje 8 letne hčere.

Prejšnjo zimo in to zimo se borimo z ekstremno suho kožo na nogah. Koža jo močno srbi ima tudi izbruhe izpuščajev (atopijski dermatitis). S kortikosteroidno kremo mažemo izpuščaje ko je hudo, koža se hitro umiri po prenehanju uporabe kreme se izpuščaji kar hitro pojavijo nazaj. Izpuščaje ima večinoma po nogah, manj številne po trupu, rokah in vratu (izpuščajev ni po pregibih).

Poleg izpuščajev in suhe ter srbeče kože pa opažam še hripav glas in zamašen nos (ni drugih znakov prehlada ali senenega nahoda). Koža jo srbi nonstop, včasih se praska tudi celo noč.
Suho kožo mažem z negovalnimi kremami, najbolj učinkovita je naravna krema, katero predpiše pediatrinja in jo zmešajo v lekarni žal pa jo predpiše le, ko je najhuje.
Ko se pojavi močna srbečica in hkrati izbruh izpuščajev jemlje Claritine sirup (približno 5 dni).

Hči prej ni imela težav, te so se pojavile pred dvema letoma, najhuje je jeseni/zimi/pomladi, po leti je vredu.

Skrbimo za higieno, umivanje (ne prevroča voda), pazimo pri izbiri pralnega praška, dodatno izpiramo obleke, pazimo tudi pri prehrani (konzervansi…), dodatno zračimo bivalne prostore, itd..

Naj pripomnim, da sem sama alergik (asthma in celoletni alergijski rinitis). Po moji strani smo vsi alergiki (poznano nazaj do mojega pradeda-astma).

Prosila bi vas za vaše mnenje o zgoraj opisanem. Ali bi bilo smiselno hči poslati na kakšen test oz. pulmologu/alergologu? Kaj lahko še naredimo, da se srbečiča pomiri saj ne more v nedogled jemati zdravil (včasih je presledek med koncem terapije in ponovnim pričetkom le par dni). Se mi zelo smil, ko jo kar ne neha srbeti.

Že v naprej hvala za odgovor in lep pozdrav.

Deklica je genetsko nagnjena k atopijskim boleznim, trenutno ima težave s kožo in zgornjimi dihali.
Atopična/ekcematozna koža je vedno slabša jeseni in pozimi, ko se pridruži suh in topel zrak ter pokritje (nogavice, ćabice). Težave z nosom so tudi pozimi, sklepamo torej na nekaj, kar deluje celo leto (pršica, npr.).
Svetujem alergološko testiranje ter redno uporabo negovalnih mazil (ki jih pediater lahko piše, če je postavljena diagnoza ekcematoznega ali atopičnega dermatitisa), ob poslabšanjih za krajši čas, do prenehanja znakov, kortikosteroidna mazila.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close