Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija udarec na koleno

udarec na koleno

Spoštovani,

Stara sem 45 let.V začetku meseca decembra sem padla na desno koleno, direkten udarec na betonsko podlago. Imela sem odrgnino, ki se mi je čez par dni vnela in zagnojila in sem morala jemati antibiotik amoksiklav. Rana me je kar precej tudi bolela. Naj omenim, da imam na tej nogi, v predelu notranje strani stegna limfedem, ki je posledica agresivnega zdravljenja raka na materničnem vratu. Osebni zdravnik mi je naredil napotnico za rentgen, magnetno resonanco in kasneje tudi za obisk ortopeda.
Izvid rentgena: desno koleno je tik pod spodnjim robom pogačice blago otečeno, oteklina se nekoliko širi tudi proti medialni strani. To področje je tudi palp. najbolj občutljivo. Aktivna gibljivost je sicer izvedljiva v celotnem obsegu giba in le minimalno boleča. Razen MCL,ki je na nateg in palp. občutljiva, kostne prominence in vezi kolena delujejo čvrste in neboleleč. NC bp.
Izvid MR, ki sem ga opravila januarja: mnenje: edem spongioze patele – kontuzjska poškodba, lahko majhna trabekularna fraktura spongioze; degeneracija hrustanca patele,kolikor je mogoče oceniti fisura v medialni površini; tenka medialna patelarna plika; majhna poplitealna cista.

Potem sem obiskala najprej enega ortopeda, ki je povedal sledeče: desno koleno je mirno in brez izliva. Gibljivost je polna, boleča je končna fleksija. Vezi so čvrste. Testi za meniskuse so negativni. Precej boleča fiksacija pogačice, ki je stabilna. Mišični status stegna ni najboljši, zlasti slabše toniziranje vastus medialis.
Predlagal mi je vaje za krepitev stegenskih mišic in 10-14 dnevno jemanje nalgesina.
Potem sem šla še do drugega ortopeda, ki je povedal sledeče: desno koleno je nekoliko oteklo, prisoten je manjši izliv. Manipulacija pogačice občutljiva, občutljiv predvsem zgornji pol pogačice.Clarkov test deluje pozitiven. Stranska stabilnost kolena dobra, gibljivost ohranjena, Mcmurray negativen, NC izpadov nima. Ugotavlja da je v ospredju postkontuzijski edem s suspektno trabekularno frakturo spongioze patele. Povedal je, da se zadeva umiri nekje v 6 mesecih, predlagal zmerno aktivnost. Če ne bo v pol leta bolje, pa ponovna MR in nadaljnje zdravljenje.

Od padca je že tri mesece. Mene še vedno koleno precej boli, kljub upoštevanju navodil (redne vaje za krepitev stegenske mišice, hoja, sobno kolo).Osebna zdravnica mi je odsvetovala naklofen, ker mi je delal resne težave, trenutno zvečer uporabljam mazilo ketonal. Koleno občasno peče (tudi levo in desno ter pod pogačico), čutim bolečino, občasno je tudi toplo, včasih me v njem nekaj zbada), bolečina se občasno širi tudi po pokostnici – predvsem po notranji strani. Zadeva me resno spravlja že v slabo voljo, ker praktično kakšnega večjega napredka ni.
Kdaj lahko pričakujem, da se bodo zadeve vsaj malo izboljšale in ali je mogoče, da se mi vse skupaj počasneje sanira zaradi limfedema? Imate še kakšen nasvet, kako bi čim prej sanirala poškodbo?

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani!
Gre za stanje po udarcu pogačice in poko hrustanca pod pogačico, kar se lahko res dolgo sanira, tudi več kot pol leta. Zaenkrat ni drugega kot še naprej vaje za stegensko muskulaturo, vaje za kvadricepsa, fizioterapija v ZD (UZ, laser, MGT), masaže z ledom ali Voltaren gelom, jemanje Glukozamina, v poštev pridejo tudi aplikacije hialuronske kisline v koleno.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close