Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Teža dojencka

Teža dojencka

Pozdravljeni,
6.1. Sem rodila svojega prvega otroka, fantka.
Porodna teža 3410g,50cm. Otrok se mi že v prvih dneh ni dobro prisesal da bi jedel, tako da so me že v porodnišnici napotili na crpanje mleka, tako da je fantek začel jesti po steklenički. Bil je zaspancek, po 3 dneh v porodnišnici je dobil zlatenico in bil kar 5 dni pod lučko, tako da sem ves čas mleko črpala, da so ga hranili po steklenički. Preden sma odšla domov so mi ga pomagali pristaviti, vendar se je fantek s težavo prisesal ali pa je res kmalu dojko izpustil. Po mojem se je že preveč navadil na stekleničko, ponudili so mi nastavek in fantek je normalno dojil z nastavkom. Teža od odpustu je bila 3380g.
Doma sem se res trudila da bi začela dojiti ampak brez nastavka nama nikakor ne uspe. Občutek imam da mali sploh neve kaj bi delal z bradavico, kako bi se prisesal, s časom pa postane nemiren in ne začne jesti dokler ne pristavim nastavka. Nastavke iskreno rečeno sovražim, mleko teče na vse strani, malega od začetka kar zaliva ko začne jesti, ko je mleka manj in se more mali precej truditi da potegne se čez nastavek pa spet postane nemiren, jokav ter me odriva, vseeno pa imam občutek da se ne nasiti dovolj. Skratka zaradi vseh težav sem si mleko začela črpati in se hranima po steklenički. Bistveno mi je da otrok dobiva moje mleko, nevem ali je razlika da ga dobiva po steklenički ali da bi dojila? Težava je da bi mali res jedel precej pogosto in tudi količinsko poje veliko. Mleka imam zaenkrat še dovolj, edino par dni do sedaj mi je malo zmanjkalo in sem ga dohranila z dodatkom, drugače vedno dobi moje mleko. Sedaj pa vprašanje – otrok je do 5 tedna starosti prišel +7cm in teža 5200 v prvi posvetovalnici. Zdravnica je rekla le, da je precej pridobil. Me pa zanima če je to preveč? Zelo sem vesela da pridobiva in raste ter se hrani z mojim mlekom, skrbi pa me ker bi res jedel zelo pogosto, veliko in da bo s časom pridobil še preveč.
Sedaj bom poskusila da mu se kdaj ponudim dojko, morda bi se le odžejal?
Se naprej bom poskušala da bi nama steklo dojenje brez nastavkov saj bi res rada dojila, me pa res skrbi da prek steklenicke dobi preveč ter “preveč na enostavno”. Sedaj je star skoraj 6 tednov in poje večinoma 150ml na 2ure. Včasih vmes kdaj manj pa na bolj pogosto. Od posvetovalnice (5200g) do danes je preteklo 4 dni in danes ima 5530g. Pridobiva preveč?
Hvala za odgovor.

Fantek hitro pridobiva na teži, njegove krivulje so iz povprečnih narasle na zgornje, najvišje. Poskusite hranjenje na 3 ure.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Lahko še vprašam koliko mojega mleka bi bilo optimalno da pojè v enem obroku na 3h? Naslednji teden bo star 2 meseca. In ali mu lahko vmes ponudim npr prekuhano vodo, če bi v roku 3h bila prevelika kriza
Hvala lp

Potrebne količine mleka računamo po telesni teži.
Če ima npr. 5,5 kg in 6 obrokov dnevno, bi zneslo povprečno 140 ml na obrok.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close