Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Poškodba labruma

Poškodba labruma

Pozdravljeni!

Konec avgusta 2020 so se mi začele pojavljat bolečine v L kolku (ingvinalno, glutealno), ki so se stopnjevale z daljšo hojo in dvigovanjem bremen. Naj omenim, da sem pri 12ih letih imel epifiziolizo L kolka, ki je bila uspešno sanirana. Od tega je 16 let in od takrat težav nisem imel.

Po pregledu pri ortopedu sem bil napoten na MRA L kolka, ki je pokazala: “Blaga CAM deformacija v anteriornem delu. Fisura skozi bazo labruma med 2. in 4. uro. Defektov sklepnega hrustanca ni bilo. Ligament cap. femoris ohranjen. Pri že opisani fisure gre lahko le za anatomsko varianto sublabralnega sulkusa.”

Potem sem se odpravil k doc. dr. Stražarju, kjer sem opravil RTG v Duhn in Fawkes poziciji.
Glede na MRA doc. dr. Stražar pravi, da labrum ni še za operirat. (???)

Zatem sem opravil FTH, ki nekih bistvenih sprememb ni prinesla. Redno izvajam vaje za akbduktorje, adduktorje, fleksorje in ekstenzorje kolka, plank in kolesarim na sobnem kolesu, da ohranjam kondicijo, ker se bolečine v kolku ponovno pojavijo po prehojenih 500-1000m.
To se sedaj vleče že pol leta in sem tudi toliko časa skoraj na bolniški (z vmesnim prekinitvami in poskusom dela, ki pa je bolečine le poslabšal), ker delam 12urni delovnik na nogah. Predlagana je bila tudi redukcija teže, katero se tudi trudim doseči (-13kg v 4 mesecih).
Zato me zanima dodatno strokovno mnenje kaj lahko še storim, ker pri 28ih letih biti doma se mi ne zdi smiselno.

Hvala za odgovore in lep večer

Spoštovani!
MRA je pokazala možno manjšo fisuro labruma (ki ni čisto sigurna) in blago CAM deformacijo (vrat stegnenice je malo naplaščen, tako da lahko pri določenih gibih malo podrsa po medenici in to povzroča bolečine – verjetno posledica epifiziolize v mladosti). Strinjam se z dr.Stražarjem, da operacija še ni potrebna. Zaenkrat ni drugega, kot da izvajate te vaje za mišice in opravljate fizioterapijo, prilagodite tudi nekoliko fizične in športne aktivnosti. Kasneje bi pa v poštev prišla tudi artroskopija in se lahko pobrusi ta vrat stegnenice.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close