Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Ljubezenski nasveti, partnerska intima in nezvestoba Razpad zunajzakonske zveze – kako finančno ovrednotiti svoj delež/prispevek

Razpad zunajzakonske zveze – kako finančno ovrednotiti svoj delež/prispevek

S partnerjem greva narazen po več kot 10ih letih skupnega življenja. Imava tudi dva otroka, skrbništvo bo deljeno.
Živela sva v hiši pri njegovih starših in vlagala v stanovanje, v katerem sva živela in ki je njihovo (prenova, menjava stavbnega pohištva (okna, vrata, radiatorji, nova kopalnica), nova oprema, preureditev prostorov, ipd). Skrbela sva tudi za okolico hiše, kosila travo, rezala živo mejo, skrbela za vrt, ipd.
Na kakšen način ovrednotim svoj prispevek k temu? Moj je bil namreč bistveno večji, saj je partner bolj lene sorte, pogosto je bil službeno odsoten, in tako je bila skrb za gospodinjstvo, okolico hiše, otroke večinoma vsa ta leta na meni?
Mi svetujete, naj grem k odvetniku po nasvet? Naj za vsako leto zahtevam nek pavšalni znesek? Trapasto se mi zdi, da sva prenovila stanovanje, v katerem bo zdaj on, jaz pa si moram na novo ustvariti življenje. Sicer sem zaposlena in ne govorim o preživnini. Prej o odpravnini. 😉 Se te stvari sploh lahko zahteva? Aja, pa jaz sem tista, ki gre stran. Razlog je, da se ne razumeva.
Hvala za odgovor.
Nastja

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

na rihtanje vrta in pospravljanje kar pozabi, saj si tudi sama živela tam. Iztržiš pa lahko nekaj na račun povečanja vrednosti nepremičnine. Če so lastniki njegovi starši, potem moraš povrnitev vložka zahtevati od njih. Ne boš pa dobila polovice vrednosti vloženega, ampak polovico tega, za kar se je povečala vrednost hiše.

Ne, tole z ovrednotenjem dela pri nas ne šiba. V najboljšem primeru lahko uspeš z zahtevo po povrnitvi vlaganj. Idealno bi bilo, če bi se to vi dogovorili sporazumno in ti ponudijo neki znesek. Tožarit se bo dolgotrajno in drago (nekaj let, tako da se boš morala v vsakem primeru znajti drugače). Če imaš nizke prihodke, mogoče lahko zahtevaš preživnino zase (ampak tudi to je pri nas kar podvig in daleč od samoumevnega).
In nikoli več ne stori česa podobnega. Dokler ni nekaj tvoje črno na belem in v ZK, ne vlagaj finančno.
Za vsak slučaj napišem še, ker bo gotovo kdo v odgovoru navrgel, da ti pa oni lahko zaračunajo najemnino oz. povračilo stroškov za nazaj. No, ne morejo, ker so te verjetno povabili in ti dovolili, da tam bivaš brez najemnine. Ne gre to tako, da ti človeka povabiš k sebi, potem mu zaračunaš sto evrov za prenočitev.

Če boš na sodišču uspela dokazati, da se je vrednost nepremičnine povečala zaradi tvojega finančnega vložka (z računi, ki se glasijo nate in so bili poravnani preko nakazila iz tvojega računa), pol boš morda kaj dosegla. To, da si skrbela za otroke in pospravljala, to je pa ja menda normalno ane?

Jaz sem tudi izselil svojo ženo, ki se ni hotela ločit in sploh se odselit…zato sem jo pač odselil jaz, medtem ko je bila v službi sem vso njeno kramo odpeljal k njemim staršem. Jaz sem ji sicer dal nekaj denarja, ampak samo zato ker imam z njo otroka. Če bi bila v igri samo ona, ne bi dobila niti centa.

Sem prav prebral? Starši so partnerju zgradili hišo, on hodi v službo, predvidevam, da je poskrbel on ali njegovi starši delno za obnovno hiše. Zdaj, ko si ti sofinancirala dve omari, novo mizo, pralni stroj, gospodinjila po hiši (kar je bistveno lažje od fizičnih del, ki jih je treba narediti okoli hiše) in na sploh 10 let brez prispevka najemnine živela pod skupno streho pa bi želela vrnjen denar oz. vsaj del.
A sem jaz prav prebral, ali sem kaj izpustil? Ma ni problema, ko bi vsaj dobila tisti dve omari in pralni stroj in jih odpeljal s seboj, da bo mir pri bajti…

Odvetnik, neseš vse papirje, vse bančne izpiske, vse dokaze ki dokazujejo koliko si natančno vložila notri in rihtaš dalje. Logika.

najprej sama popiši vse finančne vložke in tudi njegove in odbij svoje stroške in polovico najemnine. Elektrika, voda, KTV, ogrevanje, smeti itd.. Potem boš dobila nek realen znesek ki ti bo pokazal ali se splača tožit ali ne. Te debate so vse skupaj na pamet

Poizkusite se dogovorit.Odvetniki in sodišča stanejo.

Objava čaka odobritev

Odgovor na objavo uporabnika
a sem prav razumel, 04.02.2021 ob 16:47

Sem prav prebral? Starši so partnerju zgradili hišo, on hodi v službo, predvidevam, da je poskrbel on ali njegovi starši delno za obnovno hiše. Zdaj, ko si ti sofinancirala dve omari, novo mizo, pralni stroj, gospodinjila po hiši (kar je bistveno lažje od fizičnih del, ki jih je treba narediti okoli hiše) in na sploh 10 let brez prispevka najemnine živela pod skupno streho pa bi želela vrnjen denar oz. vsaj del.
A sem jaz prav prebral, ali sem kaj izpustil? Ma ni problema, ko bi vsaj dobila tisti dve omari in pralni stroj in jih odpeljal s seboj, da bo mir pri bajti…

MIslim daj prvo malo pomisli preden imas bedne pripombe. Mogoce njen kekec ni naredil nic, je ogromno takih, tastari vse financirajo in mu zrihtajo stanovanje, kot je napisala, je ona placala obnovo kopalnice, mogoce oken, recimo menjala pod po celem fletu, njen kekec je pac mislil, ker je on tam doma, da mu ni nic treba, nebi bil osamljen primer. Tak da, res pa je to, da je to ze prva napaka, da gres k nekomu zivet kar tako na lepe oci, sem ze dala to skozi pa hvala, nebi nikoli vec. Nisem sla v tozbo, ampak sem dajala celo placo, da sva dobro zivela, hrano, dopuste, ves luksuz,  on pa je placal samo poloznice za cca 200 eur. Hiso je pa podedoval. Tak da v tako nikdar vec, ker nimas nic od tega, najbolje imet premozenje loceno, ker nikoli ne ves kaj bo cez 5 ali 10 let, ko si lahko pod smreko brez vsega.

Meni je moja rekla, da za brezplačno življenje sem jaz njej dolžan, čeprav sem vzel še kredit cca. 5000 eur, pa vse postoril…. evo tako je vlagati v tuje

Kje je pa napisala, da je ona plačala obnovo kopalnice? Kakor vidim jaz piše SVA vlagala, to pa še zdaleč ne pomeni, da je plačala ona!!

zdravo!tukaj pozabi na vse skupajin zacni na novo.

ne pričakujte delitve, kot si predstavljate o teoriji. V praksi to pomeni tožbe leta in leta, dobiček pa imajo na koncu samo odvetniki. Raje že v času skupnega življenja razmišljajte o tem, kaj bo, če ne bosta vedno skupaj in si hranite nekje nek denar. Sicer pa glede urejanja in pospravljanja… saj to počneš zase kajne… da se sam dobro počutiš… Saj najbrž on prispeva pa za dopust ali druge večje nakupe….

Tudi midva živiva pri njegovih. In za tistega, ki piše o dveh omaricah🙄🙄🙄: v stanovanje sva vložila 70.000 €. Zgoraj ni bilo nič. Estrihi, centralna, okna, notranji zidovi, ometi, parket, kopalnica, kuhinja in ostalo pohištvo, 2 balkonski ograji (zgoraj in spodaj), fasada, vhodna vrata in stopnišče … pa marsikaj smo naredili sami. Seveda sva vlagala skupaj. In če grem, seveda ne bi zahtevala pol vrednosti cele hiše. Cca. 20.000€ pa si vsekakor zaslužim! Pa nimam manjše plače od njega …

Pa ne bi na tem mestu, zakaj nisva šla na svoje … Nekateri vidimo smisel tudi v medgeneracijskem sobivanju in to ni nič narobe.

Pa ne bi na tem mestu, zakaj nisva šla na svoje … Nekateri vidimo smisel tudi v medgeneracijskem sobivanju in to ni nič narobe.

Pa ne bi na tem mestu, zakaj nisva šla na svoje. Nekateri pač vidimo smisel v medgeneracijskem sobivanju.

Tudi avtorica po moje razmišlja tako. Nek del od tega, kar sta skupaj vlagala, si vsekakor zasluži.

 

Si že prav prebral, samo razumeš ne. Polovico vsega, kar sta vložila v času trajanja zveze v nepremičnino je njeno. Pika.

New Report

Close