Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija MR cervikalne hrbtenice

MR cervikalne hrbtenice

Pozdravljeni,

zaradi težav mravljinčenja v levi roki in čudnega pritiska v glavi, sem opravil MR cervikalne hrbtenice, izvid pa je naslednji:

Cervikalna lorodza je na nivojih C2-C6 ohranjena, na nivoju C6-C7 pa bolj poudarjena. Zmerne degenerativne spremembe cervikalne hrbtenice, nekoliko bolj izrazite na nivojih C5-C7. Degenerativno neplasten je tudi atlanto-akialni sklep. Na nivojih C6-C7 je zadebeljen tudi ligament flava. I.v. diski na nivojih od C2-C3 do C6-C7 so zmerno degenerirani in desicirani, še ohranjene višine. I.v. disk C3-C4 je zmerno kronično cirkumferentno protrudiran, dorzalno je nekoliko utesnjen ant. likvorski prostor. Tudi i.v. diska na nivoju C5-C6 in C6-C7 cirkumferentno kronično protrudirana, v kombinaciji z zadebeljenim lif. flava dorzalno na nivoju C5-C6 blaga stenoza spinalnega kanala, na nivoju C6-C7 pa blaga do zmerna. Hrbtenjača ni odrinjena ali utesnjena in je primernega signala. Zaradi naplastitve fasetnih sklepov in disk osteofit-kompleksov sta i.v. foramna na nivoju C3-C4 izrazito zožena, i.v. foramna C4-C5 pa zmerno. Na nivoju C5-C6 je desni i.v. foramen zmerno zožen, levo pa zmerno do izrazito. Tudi i.v. foramna C6-C7 sta zmerno do izrazito zožena.

Prosim za razlago izvida in ali je možno, da moje težave izvirajo iz tega kar je navedeno v izvidu.
lp

Spoštovani!
Imate izbočene ploščice in stisnjene živce na nivojih C3-C4, C4-C5, C5-C6, C6-C7. Za dokončno oceno glede eventuelne operacije bi moral videti MR posnetke. Verjetno glede na napisano operacija ni potrebna, težave pa so posledica vratne hrbtenice. Svetujem fizioterapijo v ZD (UZ, laser, magnet, IF, TENS) in vaje za vratno hrbtenico.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close