Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Otrok globoko diha in vzdihuje

Otrok globoko diha in vzdihuje

Spoštovani!

Sin star 6let zadnje 3-4 dni globoko diha in vzdihuje ter zeha na momente. Prehlajen ali kakorkoli drugače bolan ni, nobenih (znanih) kroničnih bolezni, nobenih (znanih) alergij. Skratka nobenih bolezenskih znakov, ne kašlja, nima izcedka iz nosu, nos prehoden, nobenih znakov dihalne stiske – ugreznje jamice, pospešeno in plitvo dihanje itd.
Bolan pravzaprav ni bil že kakšni dve leti, ko je imel norice. Skatka vse je bp, razen njegovega dihanja na momente.
Ko spi priblemov ni, sem ga spremljala zadnje noči nekajkrat, ker me je skrbelo ampak odstopanj ni. Ko se zaigra tudi ne. Najbolj je recimo opazno, ko sediva za mizo in jema kosilo ali pa delava za šolo. Začne vsake pol minute (lahko tudi bolj pogosto) globoko dihati. To izgleda tako, kot da mu zmanjka zraka in globoko vdihne skozi nos (včasih tudi usta). Pri hranjenju se ustavi, globoko vdihne in izdihne in nato poje naslednji grižljaj (vmes par normanih vdihov) in tako spet globok vdih in izdih in tako do konca obroka. Zraven tudi zeha nonstop. Pri delu za šolo ne pove enega stavka do konca že globoko diha in zeha. Ko ga vprašam, če težko diha reče ne. Sem mu že tudi rekla naj neha, pa izgled, kot da sploh ne ve o čem govorim in to počne nezavedno oz avtomatsko, pač tako kot normalno dihamo. To se je, kot pravim pojavilo par dni nazaj, kar naenkrat preko dneva.
Zanima me kaj bi lahko bilo? Oziroma bolj kot točno diagnozo ali je to nekaj za kaj bi ga mogla peljat zdravniku, da preveri zadevo ali je bolj, kot nenevaren “tik”, ki bo minil kot je prišel?
Da ne pozabim – ker so takšni časi, ko je to pomemben podatek – naj povem, da covid-a nima, mož je bil 2 dni nazaj testiran zaradi glavobola (ki je tudi že minil) in je negativen, držimo se vseh priporočil, v službo in trgovino hodi le mož, drugam ne hodi, midva z sinom pa sva doma in se ne druživa z nikomer.

Najpogosteje gre za nekaj nehotenega, vendar nekako prisiljenega, čeprav otrok zatrjuje, da nima objektivnih težav (težćko dihanje, verjetno tudi nobenih bolečin). Včasih se kaj podobnega pojavi in nato spontano izzveni, še najprej, če ne opozarjamo. a traja, vsekakor svetujem, da otrokva dihala oceni pediater s pregledom.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close