Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Dalj časa trajajoča vročina pri dojenčku

Dalj časa trajajoča vročina pri dojenčku

Pozdravljeni. Sin, star 3 mesece je bil 9.12. cepljen (osnovno+pnevmokok). 7 ur po cepljenju se je pojavila povišana telesna temperatura in sicer 38,5 (zniževala je nisem); do večera je padla na 38,0 naslednji dan na 37,8; od tretjega dneva naprej pa ima konstantno 37,5 ali še malenkost več, če bi termometer držala dalj časa (merjeno pod pazduho). Po cepljenju je bil razdražljiv nekaj dni, sedaj je bolje. Se pa sicer dobro počuti, se tudi smeji in igra, pleničke so polulane in pokakane. Po cepljenju spet več poliva kot prej. Pred slabim tednom so pregledali urin in kri. Hemogram kaže na virozico, vendar baje nič posebnega, urin je bp, klinično je tudi bp. Zanima me sledeče:
– je lahko tako dolgotrajna vročina pri tako majhnem dojenčku nevarna?
– če v roku dveh dneh vročina ne pade, naj bi a pediatrinja poslala naprej na dodatne preiskave. Katere preiskave bi bilo smiselno izvesti?
– zakaj ni možno, da je vročina zaradi cepljenja? Zakaj je zaradi cepljenja možna vročina le v roku 48h?
Glede na situacijo s koronavirusom sicer res ne bi želela, da hodiva okrog zdravnikov in po možnosti pobereva še kakšen virus…
Hvala za odgovor.

Vedno iščemo vzrok vročine, četudi nizke. Pregledamo kri, urin (+ urikult), otroka klinično pregledamo in nato sledimo. Največ reakcij po cepljenju je splošno obrambnih reakcij (torej splošna obramba je dvig temperature), po cepljenju se pač dogajajo imunski procesi, telo se brani, tvori protitelesa in nizko povišana temperatura je lahko prisotna. V večini primerov traja okoli 48 ur. Če temperatura traja dlje, iščemo vzrok.
Potrebno je ponoviti pregled krvi in urina, nato pa glede na stanje otroka napotiti dalje.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close