Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Kronična bolečina v prsnici

Kronična bolečina v prsnici

Pozdravljeni,
Star sem 25 let, aktiven športnik. Že od julija 2019 imam bolečino v prsnici. Začela se je kot rahla bolečina ob pritisku in določenih gibih. Pred približno 3 meseci mi je začelo pokati na območju prsnice, če npr. sedim v določenem položaju ali ležim na boku in se nato vzravnam, zašlišim boleč pok/klik, kot da bi se mi premaknilo nekaj. Pred približno dvema tednoma se mi bolečina pojavi v prsnem košu in je vseskozi prisotna, močnejša je ob globokem vdihu. Bolečina ni več ob pritisku ampak se čuti, kot bi prihajala od znotraj. Imam tudi rahlo bolečino v prsnem delu hrbtenice.
V času od julija 2019 sem opravil rentgen prsnice, reber, ct prsnice, ultrazvok, krvne imunoserološke preiskave, pregledi pri revmatologu in fiziatru.
Izvid CT prsnice:
Rekonstrukcije v treh ravninah, 3mm. Kliničnih podatkov ni.
V manubriosternalnem sklepu je nekaj skleroze subhondralno, neravna je površina obeh sklepnih ploskev, izraziteje sklepne ploskve korpusa/ erozije.
SC sklepa sta simetrična in morfološko normalna. Asimetrično razvit je ksifoidni nastavek.
Mnenje: Spremembe v manubriosternalnem sklepu govorijo v prid artritisa v sklopu kakšne od seronegativnih bolezni.
Izvid revmatologa: Ni znakov za sakroilitis. V projekciji desne črevnice je dober centimeter velika sklerotična lezija – najverjetneje insula kompakta. V primeru jasne vnetne bolečine v križu priporočam še MR preiskavo sakroiliakalnih sklepov. Opravljeni imunoserološki testi so bili negativni. Ker je revmatologinja podala sum na mehanično okvaro, me je napotila k fiziatru.
Izvid fiziatra: Pri pacientu gre za krajšo levo spodnjo okončino (leva: 109 cm, desna: 110 cm) in skoliozo v prsnem delu hrbtenice. Poudarjena prsna krivinam dekstrokonveksna skolioza prsne hrbtenice. Napeti trapezius desno. Pri predklonu se izboči desni hemitoraks.
Od pregleda pr fiziatru sem bil na fizioterapiji in izvajam vaje za skoliozo ter nosim vložek pod levo peto.
Osebna zdravnica pravi, da je opravila vse možne preiskave in mi predpiše zgolj protibolečinska sredstva. Po nasvetih revmatologinje sem ji že nekajkrat omenil MR, a mi ga nikoli noče predpisati. Kaj mi sedaj preostane? Ali menite, da bi lahko šlo za kaj nevarnejšega – tumor)? Res me skrbi, ker se ta bolečina že toliko časa vleče.
Hvala za pomoč.
Lep pozdrav

Spoštovani!
Kljub opravljenem CTju vam svetujem še MR prsnice, ker je CT. pokazal artritis – vnetje in bo MR preiskava bolj natančna, ker bo pokazala tudi okolno mehko tkivo, morebitno tekočino ob sklepu, edem….
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close