Najdi forum

Ultrazvok in slika

Pozdravljeni,

sem v 16. tednu nosecnosti in danes sem imela drugi pregled. Na pregledu mi je preverila urin, pritisk, tezo in bitje otrokovega srca. Naslednjic imam pregled cez 7. tednov (morfologijo). Rekla mi je naj prinesem s seboj telefon, da bom lahko slikala. Ko sem vprasala, ce ne dobim slike je rekla, da je potrebno placati 5€ za sliko. Tudi na prvem pregledu, ko mi je delala UZ nisem prejela slike.

Po islanju informacij sem ugotovila, da ginekologi zelo razlicno delajo. Nekateri delajo UZ na vsakem pregledu in dajo (brezplacno) slike. Pogosto je razlika med Ljubljano in ostalimi mesti. V ostalih mestih delajo veckrat UZ. Kako je lahko taksna razlika v obravnavi pacientk? Vem, da naj bi pripradala samo dva UZ, ki ga krije zavarovalnica, ostalo je “dobra volja” ginekologa. Kdo pa placa dobro voljo ginekologa?
Hvala za odgovor.

Spoštovani,
UZ aparat je le sredstvo za slikovni prikaz. Kolegi ga uporabljajo zelo različno in dejstvo, da nekdo nekomu prisloni sondo na trebuh ter se nekaj prikaže na ekranu, še ne pomeni, da je bila opravljena UZ preiskava kot se spodobi. Drugo je percepcija nosečnic in njihov motiv za UZ pregled, ki ni identičen z motivom zdravnika. Naš motiv je iskanje določenih odklonov od normale, vaš pa ta, da bi videle svojega bodočega otroka. Večina kolegov, ki vsakokrat “prisloni UZ sondo na trebuh nosečnice”, kar mnoge napačno razumete kot UZ pregled, z nekaj gibi zgolj preverijo plodov srčni utrip in količino plodovnice, mogoče kdaj tudi kak detajl, ki pa ne prispeva k ničemur, kar bi izboljšalo vodenje nosečnosti. Tudi slike ploda niso del medicinske obravnave. Slike so namenjene medicinski dokumentaciji ter predajanju informacij o tem bodisi samemu sebi (spomin na nek odklon) ali pa kolegom. Fotkanje in filmčkanje plodov je socialna kategorija, s katero se lahko ukvarjamo poleg stroke tam, kjer imamo za to časa in sredstva, ki pa jih je v javnem zdravstvu in financiranih iz javnih sredstev vedno premalo. Čeprav mislim, da ravno v javnem sistemu s temi sredstvi delamo bistveno manj racionalno kot zasebniki. zato vam za slike zasebniki praviloma tudi računajo, med tem ko v bolnišnicah in ZD s slikami razmetavamo kot da ne gre za naš denar in naša sredstva in to očitno nenamensko. namen namreč, poudarjam, ni “fotkanje in filmčkanje” ampak medicina. Očitno je to informacijo treba kar naprej ponavljati, ker se vedno znova in znova izgubi. Kot se razburjamo npr. nad našimi ministri, ki mešajo zasebno in javno, bi se morali tudi na seboj, ko pričakujemo takšna “darilca” iz javnih sredstev v zdravstvu. Upam, da sem vam odgovoril na vprašanje. Res sem se malce razpisal, ampak mislim, da je vredno, ker gre za temeljno napako v razumevanju namena javnega zdravstva.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spostovani,

niste mi ravno odgovorili. Sicer hvala za obrazlozitev, kaj je UZ in kaj ne. Sama navajam primer iz javnega zdravstva, kjer bom morala sliko placati. Glede na to, da je to prva nosecnost, si zelim vsaj ene slike za spomin. Vec jih ne rabim. Cezudi zveni klisejsko.

Bi se mi pa zdelo pravilno, da bi se stroka sama med seboj dogovorila kako bo obravnavala pacientke in koliko slik bo delila na okoli, predvsem v javnem zdravstvu. Potem bi mogoce tudi pacientke imele drugacne predstave o “darilcih” iz javnih sredstev v zdravstvu.

Lep pozdrav

Spoštovani,
slike za spomin pač niso stvar stroke, zato se stroka o tem nima kaj dogovarjat. Gre za preprosto “občutek za sočloveka”, ki pač je ali pa ga ni in žal ni brezpogojen. Bolj kot postaja družba neobčutljiva za stiske, želje ter različnost med nami, višja je tudi verjetnost, da bodo s tem pomanjkanjem prizadeta tudi področja in dejavnosti, kjer je to glavni del, če ne celo bistvo dejavnosti. To je splošen problem današnje družbe. To, da imate konkretno Vi problem priti do slike svojega ploda, je zgolj simptom zgoraj omenjenega. Če se prav vse pore družbe vrednotijo zgolj in samo še skozi denar, ne moremo pričakovati, da bo v sociali, zdravstvu, sodstvu in prosveti šlo brez anomalij v to smer. Anomalija se pač nekje začne, recimo kot so klimatske spremembe. Kaj nekega Indijca, Američana ali Kitajca briga, če se topi led na Antarktiki? Prav nič, dokler ima na volj svoj hamburger in cocacolo, ampak se bo topil dalje, ker tam , kjer se to povzroča, do tega nimamo ustreznega odnosa. Moje osebno mnenje o tem nastaja že kar lep čas, saj sem dejaven v zdravstvu (javnem) že 30 let. In moram reči, da zdravstvo in anomalije v njem sledijo anomalijam v družbi na srečo z veliko zamudo, ampak sledijo. Ni res, da bi v zdravstvu anomalije nastajale prednostno preden nastajajo drugje, ker so ljudje, ki se za tovrstne poklice odločajo že v osnovi visoko etično vzgojeni, ampak prihajajo vanj kot stranski produkt anomalij izven zdravstva. Takšni so žal zakoni entropije in če želimo entropiji nasprotovati, je potrebno vlagati dodatno energijo za ohranjanje stanja. Zelo podobno kot se ob segrevanju ozračja le še s klimatsko napravo da vzdrževati primerno temperaturo v bivalnih prostorih. Poglejte okrog sebe malo bolje in boste opazili gradiiranje anomalij. Čeprav jih je v zdravstvu žal vse več, jih je tu v absolutnem merilu še najmanj, smo pa nanje seveda najbolj občutljivi, ker smo kot bolniki bistveno bolj nemočni in ubogi. In ponavljam: slike ploda niso vključene v program oskrbe nosečnic. Če ne verjamete, pišite na ZZZS in se pritožite. Me res zanima, kakšen odgovor bi dobili. ZZZS je namreč tisti, ki v javnem zdravstvu vedri in oblači.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close