Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Jok pri handlingu

Jok pri handlingu

Pozdravljeni,

imam 2 meseca staro deklico, donošeno, rojeno z vakumom (brez hematoma ali drugih vidnih poškodb glavice). Hčerka je že nekje v drugem tednu po rojstvu začela kazati rahle znake ekstenzijskega vzorca – zvijanje glavice in ramen nazaj, usločen hrbet, iztegnjene noge. Res je, da je na začetku nisva dosledno dvigovala z boka oz. po baby handlingu, ampak iz hrbta. Sva pa takrat, ko sva opazila zvijanje, pričela dosledno uporabljati handling prijeme. Kljub temu je iztegovanje še vedno prisotno. Poleg tega ji zdaj, ko leži na boku ali se nosi v naročju in je aktivno budna, zgornja oz. zunanja roka uide nazaj oz. čez našo roko, kar sicer dosledno popravljava, vendar ji hitro uide nazaj v nepravilen položaj, če ji rokice ne zadrživa. Vse to sva omenila pediatrinji, ki je zaenkrat svetovala nadaljnjo uporabo handlinga in pa tudi protirefluksnih ukrepov, saj ima hčerka tudi blage težave z refluksom in naj bi se zaradi tega oz. tudi zaradi tega iztegovala nazaj. Prav zaradi refluksa in blagega polivanja sva jo večkrat nosila na rami, da bi le podrla kupček – ker ga ni takoj, je bila na rami tudi po 10-20 minut. Poskusila sva s podiranjem kupčka preko nog, vendar ji ta položaj ne ustreza in v njem glavico še bolj izteguje nazaj, kot ko je čez ramo, večkrat tudi joka. Pravzaprav je v položaju čez ramo kar mirna in po moji laični oceni glavice večino časa sploh ne izteguje. Ima tudi blage krče oz. težave z napenjanjem; ne vem če so to zares krči, ker ne joka veliko in se tudi hitro potolaži, zlasti če jo pristavim. Čez dan je živahna, s težo lepo napreduje.

Problem je v tem, da zadnja dva tedna opažava, da začne hčerka glasno jokati, že ko ji samo pokrčiva nogico na trebušček, da bi jo preko medenice obrnila na bok in dvignila po principu handlinga (ne glede na stran). Joče zelo naglas in tako, kot bi jo nekaj bolelo, in joče ves čas, ko jo dvigava, pa še potem, ko si jo pravilno položiva v naročje. V naročju se tako sploh ne pomiri. Med obračanjem na bok se tako iztegne, da je včasih sploh ne moreva obrniti tako, da bi imela med obračanjem hrbet v lunici, prav tako je na boku cela iztegnjena, da greva le s težavo z roko med njeni nogi do ramena. Če jo iz položaja lunice v naročju dava čez ramo, se včasih umiri, včasih pa joka dalje in joka še ko jo odloživa na posteljo.

Vendar ne zgodi vedno, da joka – ponavadi je zjutraj vredu, pa tudi čez dan se kdaj zgodi, da handling preživi brez joka. Včasih jo tako pravilno dvigneva brez joka, dava na ramo, da podre kupček, čim pa začuti, da sva jo prijela pod obe pazduhi in da jo bova od rame odmaknila, začne jokati.

V drugih temah sem prebrala, da otroci v pravilnem položaju lunice pač jokajo, ker jim ta zaradi iztegovanja ne paše, vendar pa nihče ni omenjal joka že pri samem pokrčenju nogice za premik na bok in med dvigovanjem.

Zanima me, ali ta jok pomeni, da jo pri uporabi handlinga nekaj zares boli, ali gre “le” za neugodje, ker jo sili v pravilen položaj in ki ga bo, ko se stanje izboljša, prebolela. Ker je ponavadi zjutraj vredu sklepam, da nekaj hudega ne more biti, a me skrbi, da ji slučajno ne bi te bolečine pridelala čez dan, ko jo pač večkrat obrneva na bok oz. dvigneva in odloživa, tako da jo nekje večkrat zaboli in potem se tam razboli in zato joka. Bi jo lahko to krčenje nogic in obračanje na bok ter dvigovanje s pokrčeno nogico bolelo le zaradi vetrov ali krčev, ali gre za kaj drugega?

Poleg tega me zanima tudi, koliko časa naj bi preteklo, da se zaradi uporabe handlinga pokaže izboljšanje. Handling res dosledno uporabljava že več kot mesec dni, pa vidnih izboljšav še nisva opazila, oz. se je celo pojavil ta glasni jok.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Res je, da se moččno zakrčen otrok upira handlingu, vendar vaš opis dogajanja mogoče nakazuje, da ne gre (samo) za to. Posvetujte se s pediatrom glede gastroezofagealnega refluksa, z nevrofizioterapevtko pa o tem ali je otrok v tako izrazitem ekstenzijskem vzorcu, da res že manjši prijem izzove jok,, kar se zdi po opisu manj verjetno.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close