Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija potrebnost antibiotika

potrebnost antibiotika

Spoštovani,
Prosila bi vas za vaše mnenje glede potrebnosti antibiotika.
Sina (malo manj kot 12 let) je predvčerajšnjim proti večeru začelo boleti grlo, malo ga je bolelo, malo ne.
Včeraj ga je grlo bolelo še naprej, popoldan ga je začela boleti glava, zvečer je dobil vročino, ki mu je narastla do 39,0 st. C, dobil je paracetamol. Včeraj zvečer je postal tudi nahoden, kar je še sedaj.
Ponoči se je zbudil in tožil, da ga boli trebuh; ko se je danes zjutraj zbudil, ga le-ta ni več bolel. Je pa tožil, da ga boli levi del vratu, kasneje ga je bolel cel vrat, imel je občutek, kot da ima otečenega. Ok 10h je imel 38,7 st. C, tako da je ponovno dobil paracetamol, ponovno ob 16h, ko je imel 39,2 st. C.
Sredi dneva je bil pregledan v dežurni ambulanti, zdravnica je rekla, da je angina in da mu bo predpisala Ospen. Prosila sem za bris žrela, tako da ga je potem poslala na odvzem krvi in strep test.
Izvid prilagam, spreptokok A je negativen. Rekla je, da izvid krvi vseeno kaže na bakterijsko okužbo in mu predpisala Ospen.
Glede na to, kar sem prebrala na vašem forumu, sem skeptična glede potrebnosti antibiotika. Ko je bil mlajšim je imel večkrat streptokokno angino, ampak če se prav spomnim, mu ob tem ni teklo iz nosu, poleg tega je imel večje težave s požiranjem, kot jih ima sedaj.
Zanima me tudi, kaj menite glede potrebnosti brisa na sars-cov-2 (ob tem da sem malo bolj zaskrbljena glede tega, ker sem zaposlena v zdravstvu).
Hvala že v naprej in lep pozdrav!
[attachment=0]izvid laboratorija.jpg[/attachment]

Malo verjetno je, da gre za streptokokno angino, pri kateri je eden od kriterijev odsotnost prehladnih znakov. To je potrdil tudi hitri strep test, krvni izvid pa nima zanačilnih bakterijskih kazalcev vnetja.
Bris na korono bi svetovala, tako zaradi poteka otrokove bolezni kot za vas, ki morate biti popolnoma zdravi in nekužni.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za hiter odgovor. Na vas se človek res lahko zanese.

New Report

Close