Najdi forum

sestre Magdalenke

Kakšen vtis je naredil film na vas?
Jaz ne morem verjeti, da je bilo v resnici tako kruto!
Moram priznati, da me je kar šokiral!

Dober film, kar ne moreš verjet, da so šele 1996 zaprli zadnjo. Tudi jaz sem bila kar šokirana. Zanima pa me če je katera gledala podoben film ( zelo podobna situacija samo da so bile ženske noseče) ne vem pa naslova.

Nikoli ni tako, kot je v fimih prikazano ne glede na temo. Namen nekaterih režiserjev je, da čimbolj šokirajo gledalce. Ne vem, če si gledala dokumentarec o Hitchkoku, ko je izjavil, da je delel čimbolj grozljive filme, da bi gledalce fasciniral..Halooooooooo!

Ne verjemi vsemu, kar vidiš na filmu, tudi če napišejo da je posnet po resničnih zgodbah!

Lep pozdrav,
Alenka

P.S. Ne verjamem, da obstatajajo taki starši ki “mučijo” svoje otroke!

Ali je kdo pogruntal, kaj točno je nasula v pralni stroj, da so bile posledice take, kot so bile? (Namenoma sprašujem malo bolj zavito, da komu ne pokvarim filma, če ima namen gledat.)

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

Mislim, da je dala med perilo koprive, ali pa neko podobno rastlino. Zares hud film.

Meni se je zdel izvrsten film. Pretresel me je od prve do zadnje minute. Sem šla potem na internet malo brskat in sem našla štorije, da je bilo v resnici še bolj grozno. Oglasile so se žrtve pralnic in pričale o še bolj strašnih rečeh. Pa niso bile samo pralnice, bile so tudi sirotišnice in še in še strahot, da se je družba očistila motečih elementov, beri nezakonskih mater in otrok, spogledljivk, posiljenih,…

Zame zelo zgovoren trenutek v filmu je bil, ko so šle v procesiji skozi mesto in so se ljudje ozirali stran. Tako je to, če se te prime stigma.

Skratka se je za zamislit.

Veliko ideologij in sistemov je in še počne strahote, samo nekateri so v večjem obsegu in bolj razkriti, drugi pa pač na prikazan način.

Ja – kar se mene tice – cerkev kot institucija je groza…

Je mogoce katera snemala? Jaz sem bila na poti….

Tanja

ja res je film ki ti da ogromno mislit .. sicer sem prepričana da so se skozi zgodovino konstantno dogajale podobne in še mnogo hujše zadeve in krivice … in za tiste ki malo poznajo ozadje Irske … mogoče niti ni tako zelo šokantno da se je to dogajalo toliko časa … ampak res .. halooo? do l.96 … ta je res kruta.
dejstvo pa je, da je Irska (kljub svojem enormnem gospodarskem napredku v zadnjih letih) … globoko v sebi še vedno najbol krščanska država v evropi.

jaz dvomim da so bile koprive ker kopriva v stiku s toploto izgubi svojo moč … tudi mene zanima kaj je bilo.

ena omenja da so v filmih zadeve vedno prikazane huje kot dejansko v resnici so … o tem filmu se je ogromno govorilo ko so ga začeli vrteti na festivalih … scenarij je napisala punca, ki je šla skozi vse to v samostanu … močno dvomim da je zadeve napihovala …

B.

Jaz pa nisem mogla gledat, ker sem prišla ob 20:30 domov, pol pa še malega dajala spat. Potem sem še pa pozabila, da je in videla samo konec. 🙁 Sem gledala na teletxtu, če je ponovitev pa nisem zasledila. Če katera ve, če je ponovitev, naj mi prosim sporoči.
LP

Lep pozdrav!

ALenka, NA ŽALOST obstajajo tudi takšni starši,ki mučijo in zlorabljajo svoje otroke!

Ni za verjet,ma na tem svetu,se dogajajo tudi ogabne stvari.

P.S-več si lahko prebereš na strani o zlorabah otrok

Lep pozdrav vsem

Dvomim, da so zadeve napihnjene. Poznam dva samostana precej od blizu in čeprav ni bilo nobenih niti od daleč podobnih zadev, kot pri Magdalenkah, je to zame povsem nepredstavljivo, saj dobesedno izgubiš svojo identiteto in postaneš samo še “ovca” v najslabšem pomenu besede. Ponižnost, pokornost, poslušnost za vsako ceno. Ne drzni si misliti z lastno glavo! Krščansko vero dobro poznam, Sveto pismo tudi, imam se za kristjanko, vendar je večina tega, kar se je počelo in se brez dvoma v marsikaterem samostanu še počne, v hudem nasprotju z nauki vere, še najbolj pa s Kristusom samim.

Grozljivo, kar so počele, nobenega izgovora in opravičila ni, še najmanj za ljudi, ki naj bi služili Bogu. Še večje obsodbe in prezira pa so vredni starši, ki so to dopuščali, ne dopuščali, ampak spodbujali. Le kam bi s svojimi hčerami, pa tudi sinovi, ki so jim “napravili sramoto”, če ne bi bilo takih inštitucij?! Družba, v kateri ni nihče ukrenil nič proti njim, z izjemo odvračanja pogleda. Če ne vidiš, ne obstaja. Pa Magdalenke niso edine, ogromno samostanov se je šlo posredovalnico otrok in prevzgojne zavode.

Film, ob katerem se hudo zamisliš. Ne samo nad Magdalenkami in dekleti, ki so preživele to trpljenje. Ampak nad človekom, nad ljudmi, nad “kao” starši. Nad nestrpnostjo, vzvišenostjo, nečloveškostjo… A res mislite, da danes tega ni več?!

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Tebe majo pa v vatki, a ne?

Skrbna … jaz sem prepričana da je v današnji informacijsko dobro podkovani družbi težko nekje skriti kaj podobnega … tu imam v mislih večidel evrope … kjer ima vskdo dostop vsaj do enega izmed medijev kjer se lahko pouči o svojih pravicah .. in verjamem da je človek z nezamegljenim umom sposoben poskrbeti zase ..

drugo je zatiranost s strani staršev ali v domačem okolju .. kjer praktično res skoraj ni izhoda (sploh če se ti krivice dogajajo že od otroštvba naprej) … ampak da bi se pa množično še vedno kje to dogajalo … pa težko verjamem …

mi je pa jasno da so predeli sveta .. kjer se dogajajo še mnogo hujše grozote.

B.

>ALenka
>
>Ne verjamem, da obstatajajo taki starši ki “mučijo” svoje otroke!

Sveta preproscina ali pa skrajen cinizem tole? Morda pa bi si, Alenka, prebrala kaksno sodno zgodbo o pretepanju otrok do smrti s strani njihovih lastnih starsev. O “milejsih” ukrepih, psihicnih in fizicnih, ki sem jih bila delezna od mojih starsev, ne bi razlagala – a po tvoje sem si domisljala psovke in udarce?

Jokala, jokala in jokala. Stiskalo me je v prsih. Groza. Nimam besed.

Jaz samo upam, da je res težje skriti. Nisem pa čisto prepričana. Mogoče sicer ne tako masovno, ampak tudi v manjši meri je še vedno preveč. Zaničljive besede so včasih enako boleče, kot udarci s pasom, resnica pa pogosto “spravljena na varno”, kot Celesta.

Poskrbeti zase. Ne vem. Predstavljaj si samo eno hribovsko punco, ki nima interneta in kabelske TV, kamor zdravnik pride 2 x na teden, ki je končala samo osnovno šolo in ki nima doma nobene besede, ker se ni rodila kot fant. Celih 35 km stran od Ljubljane. Ko je zanosila, -producent otroka se je pač “samo pozabaval”- njena usoda ni bila dosti boljša kot usoda deklet iz včerajšnjega filma. Oče jo je tako pretepel, da se je otrok v njej ohranil po čudežu. Vrgel jo je iz hiše, zatekla se je v drvarnico najbližjega soseda in prestradala ves teden. Nihče je ni prijavil, da jo pogreša. Našli so jo potem tile sosedi, po posredovanju zdravnika in župnika je dobila mesto v materinskem domu. Da so pred tiranskim očetom zaščitili njo in otroka, so ga nekaj dni varovali policisti, tako da so ju kasneje preselili v varno hišo, nato pa na drug konec naše preljube Slovenije. Pred natanko 2 letoma, sredi zahodne Evrope. Res je to posameznica, ampak meni se zdi še to preveč.

Res lahko samo upam(o), da “Magdalenk” danes res ni več.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Tudi jaz sem bila šokirana.
Se strinjam s Skr bno. Na žalost je takih zgodb še vedno veliko. Mogoče ne ravno v institucijah, ki so bolj na očeh javnosti, ampak po domovih – mogoče pri mojem (tvojem) sosedu.

Draga Alenka in vse tiste, ki ne verjamete, da starši mučijo otroka.

Prosim vas preberite si knjigo z naslovom OTROK BREZ IMENA, avtorja Dave Pezler-ja. Jaz sem jo prebrala 4 leta nazaj in imam še vedno kurjo polt, ko pomislim kaj vse je moral Dave pretrpeti.

Lep pozdrav vsem.

Tatjana

P.s.: Magdalenke nisem gledala in ne morem soditi o filmu.

ja .. to je nasilje za domačimi zidovi … se strinjam da je tega tudi pri nas (pa verjamem da tudi sredi mest) … ogromno… in hudo je to .. res… v mislih sem predvsem imela te množične ustanove .. kjer naj bi se take zadeve dogajale.

B.

Citronica

kaj pa kaj ti misliš o filmu in resničnosti dogodkov v njem???

New Report

Close