Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva stresna inkotinenca in skakanje s kolebnico

stresna inkotinenca in skakanje s kolebnico

Pozdravljeni,

sem 41, za mano 4 nosečnosti brez posebnosti (zadnji pred 5 leti), porodi brez težav, okrevanje ok. Po vsakem porodu sem imela sicer nekaj težav s hemeroidi, te se posamezno občasno še pojavijo, 1x ali 2x letno, ampak v enem tednu je ok.

Se je pa pojavila po vseh teh porodih neprijetnost v obliki blage stresne inkotinence. Težava ni na dnevni bazi, nikakor ne, niti me ne ovira pri vsakodnevnih opravih in življenju. Kiham, kašljam in se smejem v 95 % brez da bi mi ušlo, zares redko torej. Ne morem pa, če ne grem prej lulat, teči recimo, posamezni skoki niso težava, če grem na trampolin ali pa bi želela skakati s kolebnico, pa ne pomaga niti “prazen mehur”, ki v resnici seveda ni čisto prazen, in mi zato obvezno uide oz. se mi posamezno uliva (po malih lužicah), dokler se mehur zaradi tega več ali manj res ne izprazni. Kar je zoprno (vložki so pa prav tako sitna zadeva pri športanju kot bi si morebiti lahko predstavljali).

Zdaj pa k vprašanju. Imam normalno postavo (171 cm, 66 kg), vendar se želim fizično malo okrepiti – pridobiti nekaj mišične mase na račun maščobnih oblog, ki so se mi začele nabirati v preteklih dveh letih zlasti okoli trebušnega predela (starost se že pozna, ni kaj). Ker nimam časa za skupinske vadbe, fitnese, aerobike, niti nimam potrpljenja za kake individualne vaje doma (nisem toliko disciplinirana), bi želela to doseči s skakanjem s kolebnico. To mi je v zabavo, je intenzivno in me ne živcira s potratnostjo časa, pa še pri roki je vedno ko se meni zazdi, da imam 10 minut časa.

Zanima me, ali lahko s skakanjem s kolebnico kakorkoli poslabšam moje težave s stresno inkotinenco (ali kaj drugega), ali pa jo morda lahko celo popravim? Človek na netu prebere vse mogoče, od tega, da se po več porodih lahko ob skakanju s kolebnico tudi povesijo rodila in podobno. Saj veste… če že grem v to, si vsaj škoditi ne želim, imam potem že raje nekaj več maščobnih obročkov 🙂

(Keglove vaje… sem jih delala, ampak spet imam nekaj težav z disciplino, pa še tako presneto dolgočasne so, da je groza, pa potem kar pozabim… pa malo delam, malo ne in potem ni učinka kot bi si človek želel).

Hvala za nasvet in lepo vas pozdravljam,
Ajda

Spoštovani,
kaj lahko rečem? Ravno poskakovanje in trampolin so pravi strup za medenično dno in mehur pri ženskah. Do tega je pred nekaj leti zavzelo uradno stališče celo združenje uroginekologov Slovenije in je bilo tudi objavljeno v nekaj poljudnih člankih po raznih glasilih. Se sicer lahko strinjam, da Keglove vaje niso preveč zabavne, a jih lahko, če se natrenirate, opravljate hkrati s kakšnim opravilom kot je likanje, kuhanje ali sedenje pred televizorjem. Skratka, posebej za Keglove vaje ni treba rezervirati poseben čas. Poskakovanje pa pri omenjenih težavah res odsvetujem.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close