Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Pridobivanje teže

Pridobivanje teže

Pozdravljeni!

Doma imam 2 mesečno deklico.Porodna teža je bila 3750g,minimum teža v porodnišnici je bila 3610g,odpustna teža po 1tednu 3700g.velikost ob rojstvu 53cm.Deklica je bila prva dva dni ločena od mene ker je bila na nonitorju zaradi slabotnosi ob okuzbi,dobivala je dvotirni antibiotik v veno,vseeno sma se trudili dojiti vendar je šlo prve dni bolj slabo zato smo ji dodajali dodatek.ob prihodu domov sem ji poleg dojenja dodajala se prve 14 dni nan optipro nato pa zaradi krčev nan sensitive,dodatka je popila vesno manj,saj se je mleko zacelo proizvajati (popila ga je nekje med 20-40ml),obroki so bili nekje na 2h dojenje in vsako drugo se dodatek…ob prvi posvetovalnici je tehtala 4370g in zrasla za 2,5 cm na 55,5cm.Pediatrinja je rekla da se je zredila premalo,zato nama je bilo rečeno da moram čez 14 dni javiti težo,ki je bila 4640g,še vedno premalo.Kmalu po predgledu sma prešle na baby love mleko,ki ga je prav tako spila med 20-40ml,včasih tudi manj ali nič.sedaj ima težo pri 9t 4990g,dodatek dobi v 24h nekje 3-4x popije ga količinsko 20-40ml,ali manj,ali nič.ponoči se samo dojime..občutek sem dobila da je vso hrano porabila za rast,ker je zelo velika,nekje prib. blizu 60 cm,je namreč ze pri 7,5t začela nositi konf.št 62.sem poiskusila tudi brez dodatka,vendar je bil jok zvečer in je potem spila več dodatka.je zelo živahna,pleničke so polulane vsakič,kaka vsak dan 1-3x.

Zanima me,a je premalo ali dovolj pridobila teže?ne želim da me spet na pregledu pri 3m ponovno psihirajo glede teže.

Deklica sicer ne pridobiva na telesni teži po pričakovani krivulji, vendar je zaenkrat prav vse v redu. Malce počasneje, vendar normalno.
Pridobivanje na telesni teži je pri dojenčkih izjemno pomemben pokazatelj, da je z otrokom vse v redu. ne jemljite tega kot psihiranje, temveč kot skrb.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Kakšni pa so lahko medicinski vzroki za prepočasno pridobivanje na teži?

Pozdravljeni!

Slabo pridobivanje teze sem sedaj pripisala tezavami,ki jih ima deklica (stara bo 3m)med hranjenjem.namrec deklica se med hranjenjem zvija nazaj in naprej,joka,da jo pomirim pomaga samo ce jo obrnem na trebuscek ali jo drzim pokonci.poliva ne,kupcek vcasih takoj podre vcasih cez encas.ko jo pristavin povlece parkrat in spet jok,jo dohranjujem z adaptiranim mlekom,da vsaj nekaj poje,ampak je ista stvar.ponoci ko se samo doji v polsnu je boljse.poleg tega ima v blatu sluz (brez krvavih nitk),3 manjse izpuscaje atopijskega dermatitisa,med hranjenjem si tlaci rokice v usta.imam obcutek kot da bi jo nekaj bolelo.zacela sem dieto bre mleka in mlecnih izdelkov,njej sem pa zamenjala am za aptamil adc,vendar ni nekega bistvenega izboljsanja.Brala sem tudi nekaj o “gastro-količnem refleksu”.brala sem tudi starejse poste o tem,ko ste svetovali rizevo sluz.pa me zanimajo vase izkusnje ce bi lahko slo za to ali je bolj vrjetno alergija na km,ali tihi refluks.hvala za odgovor

ne gre za slabo, pač pa malce počasnejše pridobivanje na teži, kar je velika razlika. Dojenčica ima nekaj težav, ko jih lahko pripišemo ali gastroezofagealnemu refluksi sicer brez vidnega polivanja, pa vendar najverjetneje z blagim vnetjem sluznice poćiralnika, zaradi česar ima pekoče bolečine na začetku hranjenja. In zato zavračanje, kreganje, dokler ne sprejme hrano (ko se bolečina pomiri). Tudi temu je lahko vzrok alergija na kravje mleko. Po uvedbi primerne formule se v nekaj dneh stanje popravi.
Z riževo sluzjo mleko gostimo, to seveda ni samostojna hrana. Trenutno je na voljo več adaptrianih standardiziranih formuul, ki mleko zgostijo v želodčku (in ne že v steklenički), kar je mnogo primernejše od domačega gostenja z riževo sluzjo.
Bolezenskih vzrokov za nepridobivanje na teži je mnogo, v tej tsrosti najpogosteje gastroezofagealni refluks, alergija na kravje mleko, potem pa vrsta kroničnih in prirojenih bolezni.
Posvetujte se ponovno s pediatrinjo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close