Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Desno uho

Desno uho

Pozdravljeni

Po dolgi noči in glasni glasbi sem v desnem ušesu dobil tinitus ki pač ni izginil in tudi verjetno nebo razen če tinitus ni povezan z glasno glasbo. Jaz mislim da je to povezano z čeljustjo, zato ker vsakič ko čeljust premaknem levo in desno ali jo preveč odprem slišim pok (samo v desnem ušesu tam kjer imam tezave tudi z tinitusom in euhastijevo tubo). Imam pa tudi uničeno euhastijevo tubo. V bistvu lahko izenačim pritisk neskončnokrat zaporedoma (ko zamašim nos in pihnem). Kar je pa tudi opcija da čeljust pritiska na euhastijevo tubo. Mislim da opciji sta le dve: – od glasne glasbe sem si poškodoval kakšno mikro mišico v ušesu.
– hrup sploh nima veze z mojimi težavami ampak se mi je po čudnem naključju takrat premaknila čeljust in je zadeva vsaj na papirju rešljiva in se morda rešim celo tinitusa.

Sem o tem vprašal zdravnika in mi je pregledal bobnič ki je bil vredu, na desno uho slišim praktično skoraj popolno, naredil sem še eno preiskavo ko so mi en aparat dali v ušes in je bil izvid odličen. Mislim da doktorji te zadeve pač nasplošno ne jemljejo dovolj resno edini nasvet je bil da pač vse skupaj ignoriram kar je seveda nemogoče in je lažje to reči kot pa storiti. Kaj vi menite je to sploh je sploh verjetno kaj to kar sem napisal in se splača še naprej na preglede hodit, ali je pač zgolj še eno lažno upanje?

Spoštovani,

glasna glasba vsekakor ni koristna za notranje uho, na srečo se vam sluh ni toliko poslabšal, da bi se to videlo pri meritvi. Meritev sluha namreč testira notranje slušne čutnice (glavne), ne pa zunanjih čutnic, ki so manj pomembne, a je njihova poškodba vzrok za tinitus.

Tinitus je po akustični travmi lahko prehoden ali trajen. Oboje lahko omili zdravilo betahistin 2×1 tbl, ki izboljša prekrvavitev v notranjem ušesu, pospeši regeneracijo. jemali naj bi ga 3 mesece.

Če vam uspe izenačiti pritisk in na bobničih ni strukturnih sprememb (lukenj ali retrakcij), vsekakor nimate uničenih Evstahijevih tub.

Težave v zvezi s čeljustnimi sklepi – pokanje – so lahko posledica grizenja nohtov, škripanja z zobmi, stiskanja čeljusti, napačnega ugriza, pretiranega uživanja oreščkov in žvečilnih gumijev. Glede teh sklepov se obrnite na čeljustnega kirurga.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni!

Najlepša hvala za hiter odgovor.

Res je da zadnjih 8let skoraj vsak dan po 3-4 ure žvečim žvečilke.

Bobnič je vredu. Na internetu sem našel podatek da je možno da imam preoblčutljivo neko mikro mišico v ušesu ki se pač sproži vsakič ko malo bolj napnem ostale mišice okoli glave in da je vzrok lahko tudi akustična travma. Je to sploh možno?

Načeloma če normalno odprem usta se nič nezgodi, samo če čeljust premikam naprej-nazaj in levo-desno. Kar me pa najbolj bega je pa to da tudi da če imam usta zaprta in če močno “stisnem zobe” in napnem še vratne mišice tudi slišim tak pok oziroma kar serijo pokov. Je sploh možno da je problem čeljust?

Vse je možno, kar ste napislai in sami ugotovili. Najbolje bo, da odpravite te škodljive navade in boste videli, če se bo stanje izboljšalo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close