Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija bolečina v levi strani grla

bolečina v levi strani grla

Pozdravljeni,

že več let se spopadam z razbolelim grlom, predvsem z občutkom izsušenega grla, rahlo vnetega, predvsem na levi strani vratu. Na vratu imam eno otipljivo bezgavko že več let, ki pa se ne spreminja in ji zdravnica ni namenila nobene posebne pozornosti.

Pri ORL pregledu so mi diagnosticirali kronično razdraženo sluznico, prav tako imam probleme z želodčno kislino. Občutek razdraženosti in vnetosti je kdaj bolj, kdaj manj prisoten, vendar je zadnja dva meseca kar bolj prisoten. Ob opazovanju grla se mi zdi, da imam povečan mandelj na levi strani, prav tako pa sem opazil nekakšno “piko” oziroma “plosko bulico” na grlu, za katero pa ne vem, a je normalen del grla oziroma je dlje časa prisotna ali pa gre za kakšno spremembo.

Ker me precej skrbi to poslabšanje stanja, bi bil hvaležen vaše pomoči in vašega nasveta. Priložene so tudi tri fotografije grla / ustne votline, vendar jih zaradi omejitve velikosti slik lahko priložim samo kot povezavo.

https://i.imgur.com/3bzWYpF.jpg

https://i.imgur.com/fiq4e4L.jpg

https://i.imgur.com/aU0fFzj.jpg

Spoštovani,

na slikah se vidi jezik in ustno žrelo (področje, kjer sta mandlja, mehko nebo, jeziček in koren jezika (njegovo prirastišče). Grlo je tam, kjer sta glasilki in nad njima poklopec, tega si sami ne morete pogledati ali slikati.

Na slikah je vse normalno. Kar ste obkrožili, je limfatični folikel (skupek limfatičnega tkiva, iz katerega sta tudi mandlja). To so normalne strukture v žrelu in so razporejene v žrelu v obliki obroča.

Refluks in posledična razdraženost sluznice se običajno spreminjata, zaradi posebnih okoliščin med pandemijo doživljamo stres že z obiskom trgovine, kar sproža še več kisline in refluksa.

Ker imate bezgavko na vartu stalno povečano, vam svetujem UZ vratu, ki bo prikazal velikost bezgavke in njeno obliko ter naravo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni, najlepsa hvala za vas odgovor!

Kar se bezgavke tice, imam v spominu, da sem par let nazaj imel tudi ultrazvok vratu, v izvidih je bilo zabelezno, da je vidna bezgavka reaktivna, vendar ji nismo posvecali nobene pozornosti.

Mogoce se zanjo ne bi izrazil, da je povecana, je pa definitivno otipljiva, neboleca in vedno v isti velikosti (vsaj na otip), nahaja pa se nad arterijo na levi strani.

Ce ste mnenja, da bi bilo smiselno opraviti pregled, bom to tudi omenil svoji zdravnici.

Hvala za vaso pomoc in vse dobro!

Reaktivna bezgavka je tista, ki je reagirala na okužbo z virusi ali bakterijami in se ni potrebno obremenjevati, če se oteklina ne povečuje, nimate rdeče in napete kože in vročine.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close