Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Ponavljajoče krvavenje iz ene nosnice

Ponavljajoče krvavenje iz ene nosnice

Pozdravljeni,

prosim za nasvet glede moje težave – v času koronavirusa nisem uspel govoriti z osebnim zdravnikom – sem pa govoril z informacijskim centrom, na katerega sem bil prevezan, ko sem klical številko osebnega zdravnika.

Ko si čistim nos – nosa si ne čistim z pihanjem v robec, ampak si grem z robcem v nosnico in ga sčistim. Pazim, da ne grem pregloboko. Na tem robcu zadnji mesec, sem večkrat opazil, da imam smrkelj krvav. Večkrat mi je iz nosnice pritekla kri. Danes zjutraj sem na vzglavniku opazil kri. To traja približno že en mesec, vedno iz desne nosnice.

Pritiska si sicer nisem meril – srčni utrip v mirovanju je normalen – cca 60 utripov na minuto – v mirovanju. Sem sicer dobrega počutja, 31 let star moški, kadilec – pred koronavirusom sem se aktivno rekreiral (3x tedensko).

Če je morebiti kaj povezano – v otroštvu sem prebolel ALL.

Prosim za usmeritve.

Spoštovani,

kot ste sami ugotovili, je krvavitev na blazini povezana z robci. Takoj in za vedno prenehajte segati v nosnici z robci ali prsti, še najhuje pa z nohti. Sami si povzročate rane, ki se lahko še okužijo.

V primeru občutka suhe sluznice si nežno vlažite s fiziološko (nastavka ne potiskajte v nos) ali namažite z nevtralnim gelom brez eteričnih olj ali namažite Bepanthen mazilo. Vlažite zrak. uživajte več tekočine. Ne zadržujte se v prahu.

Opustite kajenje.
V primeru krvavitve iz nosu stiskajte nosnici 10-15 minut za mehki del, glavo nagnite naprej, na tilnik dajte mrzle obkladke.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close