Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija stalno rdeče žrelo in druge težave

stalno rdeče žrelo in druge težave

Najprej lep pozdrav,

in tudi zahvala za morebiten odgovor. Sploh zdravnici, ki še vedno odgovarja na vprašanja na tem forumu.

Imam že par mesecev rdeče grlo, ki se izboljša in potem poslabša, ampak nikoli zares ne izgine, samo bolj blago je vmes. No, zdaj ko je ta kriza s tem konornavirusom, se ne upam k zdravniku pokazat, čeprav sem bil že večkrat. Zdaj imam grlo rdeče že kar par tednov, še pred to krizo s koronavirusom, bolečina je bolj rahla, razen ko močno vdihnem ali pa izdihnem zrak iz nosa, me zgornja desna stran zob zaboli. Težav z zobmi nimam, ker sem redno pri zobarju. K svojemu zdravniku tudi ne morem zaradi te krize. Tako da me zanima v bistvu samo eno. Ali je kakšna taka stvar, ki bi jo bilo treba takoj zdraviti? Ali bi potreboval antibiotike, če po tolikem času še ni minilo? Sem priložil sliko, če boste vi kaj videli. Ali lahko kaj naredim v vmesnem času?

Boli me ne zelo. Če veliko govorim, me peče v žrelu, mogoče tudi malo kašljam zaradi tega, pa če se pogledam v ogledalu, vidim, da je desno lice mogoče malo zabuhlo, čisto malo. Pa voh se mi je malo spremenil, zdi se mi, kot bi vohal cigaretni dim oziroma bolje rečeno tisti vonj, ki ga dobiš, če bi recimo bil za računalnikom cele dneve neprekinjeno, potem pa šel ven na zrak. Samo, da nisem za računalnikom nič. Pa ko si gledam v usta, vidim na steni od žrela neke bolj bele otočke.

Link do slike:
Vaš link

Spoštovani,

na sliki žrela se ne vidi nič posebnega. Glede na vaš opis gre za bolj občutljivo sluznico v žrelu (reagira na temperaturo, refluks kisline, suh zrak, daljše govorjenje itd.). Občasne blage bolečine, ki minejo, niso zaskrbljujoče. Antibiotika v zvezi z žrelom ne potrebujete.

Ker pa navajate spremenjen voh in oteklino lica, bi bil potreben pregled nosu (endoskopija). V času epidemije koronavirusa endoskopski pregled nosu ni možen, ker se pri endoskopiji sproščajo aerosoli z virusi. Dobra alternativa je CT obnosnih votlin, najbolje, da si ga kar sami organizirate in pri izvajalcu CT predožite potrdilo negativnega brisa na koronavirus (ne sme biti starejše od 2 dni).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close