Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Sinusi in glavobol

Sinusi in glavobol

Pozdravljeni,
Vljudno vas prosim za mnenje in nasvet. V mesecu januarju sem bila močno prehlajena. Imela sem sicer blag izcedek iz nosu, vendar občutek v glavi in ušesih je bil grozen – pritisk. Glede na lansko letno izkušnjo sem takoj začela z uporabo fiziološke raztopine. Kmalu so se začele pojavljati bolečine v predelu sinusov. Zdravnica mi je predpisala Ospamox in Momox spray. Poleg sem jemala se Sinupret. Stanje se ni izboljšalo, pritisk v glavi je ostal, najhuje je, ko me zunaj dobi veter.

Lani sem opravila CT sinusov, ni nič pokazalo. Letos sem se odpravila še samoplačniško na ORL pregled. Tudi tam pravijo, da je vse ok. Obrnila sem se ponovno na zdravnico, ki pravi, da gre za dolgotrajni prehlad. Mene pa glava vsak dan grozno boli, izključno samo na področju sinusov, pritisk v ušesih je grozen. Ali je to normalno? Kdaj bo to minilo? Kako si lahko še sama pomagam?

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani,

žal pri akutnem vnetju sluznice nosu in sinusov fiziološka raztopina nič ne pomaga.
Fiziološka je koristna
– pri alergiji za odstranjevanje alergenov,
– pri majhnih otrocih za nežno čiščenje noska
– pri OPERIRANIH bolnikih s kroničnim vnetjem sinusov (zadnji morajo uporabljati velike količine, 200 do 300 ml za eno izpiranje).

Pri akutni virusni okužbi zgornjih dihal priporočamo dekongestivne kapljice 3×2 v nosnici 5 do 7 dni in nosni kortikosteroid 2×2 vpiha v nosnici 2 do 3 tedne ali več mesecev. Kadar je veliko goste sluzi, se ta malo lažje izloči s sinupretom. Težave trajajo 1do 2 tedna, včasih pa tudi še 6 tednov ali celo do 12 tednov po virusni okužbi. Tudi pritisk v predelu sinusov lahko vztraja toliko časa. V tem obdobju je povečana občutljivost sluznice na razne dražljaje, kot sta mraz in prah.

Le redko je pridružena bakterijska okužba, tudi pri vas ni bila, saj vam antibiotik ni pomagal in tako zdravljenje ni bilo upravičeno.

CT ne pokaže nič, ko se enkrat virusna okužba pozdravi.

Če se glavobol 3 mesece po virozi ne bo prenehal, svetujem pregled pri nevrologu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close