Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Pomanjkanje cinka

Pomanjkanje cinka

Pozdravljeni,

Sredi januarja sva bila s sinom (sedaj je star 23 mesecev) v dermatovenerološki ambulanti zaradi dveh rdečih in suhih madežev na ritki, za katere smo naprej mislili, da je vnetje, ali celo glivice, na koncu pa niso znali postaviti diagnoze, kljub temu, da so vzeli bris. Poleg tega so mu testirali tudi železo in cink v krvi in ugotovili nekoliko zmanjšane vrednosti cinka (na izvidu piše K-cink 3114 ug/L in K-cink 47,6 umol/L). Priporočili so, da pediater predpiše cinkove kapljice v odmerku 1-2mg/kg telesne teže na dan za obdobje 6 mesecev. Potem sva dobila kapljice z navodilom, da vsak dan spije 2ml (na kapljicah piše da je v enem ml 10mg cinka). Sin ima 14 kg, torej je to v skladu z navodili, a me čudi, da je zdaj kar naenkrat takšna dnevna doza (20mg na dan za še ne dvoletnega otroka), ko pa naj bi bil dnevni priporočen vnos za odraslega 7-10mg. Sicer se mi zdi da mu cink pomaga ker namreč odkar je šel v vrtec, je ves čas bolan, viroza na virozo. Odkar dobiva cinkove kapljice (cca 10 dni) pa je nekako bolj odporen, oziroma je prvič več kot 14 dni v vrtcu. A vseeno me bega ta visoka doza in to kar za pol leta. Ne bi bilo dobro malo testirati vmes? Kaj se lahko zgodi, če prejema preveč cinka? In ali je možno, da so bile vrednosti cinka nizke zaradi ravno prebolele viroze?

Vse skupaj sem začela malo razmišljati zato, ker opažam zadnje dni, da ima blato zelo svetlo. Je to lahko povezano s cinkom?

Torej zanima me, ali naj nadaljujem z 20mg cinka na dan, ali mu recimo zmanjšam na 10mg,ker nekaj cinka dobi tudi s sirupom, ki mu ga dajem za odpornost (2-3 mg), nekaj pa tudi s hrano (zadnje čase poje dosti indijskih oreščkov, ki naj bi bili tudi bogati s cinkom).

Lepo prosim za vaše mnenje in nasvet.

Hvala.

Cink je v zadnjih letih zelo popularen, predvsem v dermatologiji določajo nivoje in ga predpisujejo kot dodatek pri kroničnih kožnih vnetjih (ekcem, atopijski dermatitis).
Za otroke v starosti 3-6 let je priporočeni dnevni vnos 3-6 mg, kar pri primerni prehrani otrok tudi dobi. Predpisan odmerek vašemu otroku je visok, zato se o odmerku posvetujte s specialistom, ki ga je predpisal.
https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/minerali/cink

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

pri specialistu sem se že pozanimala in so rekli, da je odmerek primeren. Enako mi je zagotovila lekarnarka, ki je kapljice pripravila. Vprašala sem za mnenje tudi pediatrinjo, a ona pravi, da še nima izkušenj s cinkom in da je napisala recept kot je priporočil specialist. Sama pa ugotavljam, kakor pravite tudi vi, da je odmerek precej visok. Načeloma ne dvomim v strokovno mnenje specialista, ampak tokrat sem res zbegana. A mi poveste prosim, kakšne so lahko posledice prevelikih odmerkov? Razmišljam, da bi sina peljala samoplačniško na ponovno testiranje za cink, do izvidov (baje traja 2 tedna in več, da jih dobiš) pa bi mu še cink dajala,vendar zgolj 1 ml na dan.

Če ste vprašali specialista, ki je predpisal zdravilo in je potrdil odmerek, potem je najverjetneje pravilen. Na primarni ravni pediatri ne uvajamo oz. ne predpisujemo cinka, le podaljšujemo recept, ki ga je predpisal specalist.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close