Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Zdravljenje hipotiroze

Zdravljenje hipotiroze

Spoštovani!

Ker ugotavljam, da je s področja bolezni ščitnice zelo malo literature vas naprošam za nekaj odgovorov na vprašanja.

Že dlje časa se izredno slabo počutim(najmanj že 1 leto), zadnji mesec pa še veliko slabše (veliko sem utrujena, slabo prenašam vsak najmanjši fizični in psihični napor, razdražljiva sem, redim se, bolečine imam v levi roki, občasno me zbada srce itn.).
Zaradi vseh teh težav sem se napotila k osebni zdravnici in pregledati mi je dala ščitnične hormone. Rezultati so bili S-TSH (0.27-4.20)=42.09; S-T3 (2.8-7.1)=5.00; S-T4 (12-22)=8.83. Takoj sem bila napotena k specialistu za ščitnico, kjer so mi naredili še dodatne krve preiskave(teh zaenkrat še nisem prejela), ultrazvok ščitnice ter dobila zdravilo Vobenol (prvih 14 dni polovico tablete, nato po eno tableto na dan). Zdravnikova diagnoza: hipotiroza v sklopu avtoimunske bolezni ščitnice, ter priporočilo 6-8 tednov bolniške.

Zanima pa me naslednje:
1. Kako hudo obliko bolezni imam? Kaj to pomeni hipotiroza v sklopu
avtoimunskih motenj?
2. Ali se da to obliko bolezni popolnoma ozdraviti?
Koliko časa bom morala jemati zdravila?
3. Kakšna klima je priporočljiva za zdravljenje (morsko ali gorsko podnebje)?
4. Kako je s hrano? Kaj je priporočljivo jesti in kaj ne?
5. Imam zelo stresno službo in ali bo to negativno vplivalo na zdravljenje bolezni?

Za odgovore se Vam vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!

Vesnica

Spoštovani!

Gre za zelo pogosto bolezen, ko zaradi delovanja protiteles na dele ščitnice, ki proizvajajo ščitnične hormone, pride do premajhnega izločanja hormonov (T3 in T4). Posledica tega so znaki, ki jih opisujete. Z rednim nadomestnim jemanjem ščitničnih hormonov (Vobenol) se normalizira tudi TSH, to je hormon hipofize, ki regulira delovanje ščitnice (in je zaradi trenutno njenega zmanjšanega delovanje povečan). Z nadomeščanjem hormonov se tudi njegov vrednost normalizira, kar je znak uspešnosti zdravljenja. Bolezen kot taka ni ozdravljiva, je pa zazdravljiva, to pomeni, da zaradi nje ne boste imeli nobenih zdravstvenih težav razen neprijetnosti – stalnega jemanja zdravil in obdobnih kontrol. Verjetno boste jemali Vobenol vse življenje, lahko pol tablete, ali včasih celo nič. V začetku boste imeli pogostejše kontrole pri tirologu, kasneje pa vas bo s pregledom ravni hormonov v krvi spremljala vaša zdravnica. Klima in hrana bistveno ne vplivata na vašo bolezen, prav tako ne stresna služba. Seveda ob sedanjem stanju stresna služba le še potencira vaše slabo počutje.

Čeprav je bolezen pogosta, se o njej verjetno zato ne govori veliko, ker je relativno dobro obvladljiva in ne povzroča kakšnih posebnih zapletov ali težav, niti ne skrajša življenja tako, kot številne druge, bolj »popularne« bolezni, pa tudi zato, ker jo poznamo že mnogo let.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close