Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Je to zaprtje?

Je to zaprtje?

Lepo pozdravljeni. Prosila bi vas za nasvet glede napenjanja 6-mesečnika. Gosto hrano smo začeli uvajati pri 4 mesecih in jo je precej dobro sprejel (z izjemo cvetače). Zdaj poje dva celotna obroka (kosilo, popoldanska malica), uporabljamo le živila, ki naj bi bila starosti primerna. V začetku je imel le manjše težave z nočnim napenjanjem, za katere sem menila, da so prehodne narave. Ni ga napenjalo vsak dan, je pa bilo neodvisno od vrste hrane (ista hrana ga je včasih napenjala, včasih ne), prej mogoče od količine. Zadnje dva tedna pa je stanje slabše, pogosto se zbuja ponoči v joku z vetrovi, kljub temu, da nismo uvajali ničesar novega. Odvaja vsak dan, tudi dvakrat na dan, vendar je blato večinoma, sploh zjutraj, zelo trdo. Dajem mu malo suhe slive po nasvetu pediatrinje, vendar pomaga le občasno. Rada bi vaše mnenje, ali gre za zaprtje kljub rednemu odvajanju ter kaj priporočate. Otrok je od začetka zelo zainteresiran za hrano in ješč, tako da sem menila, da uvajanje ni bilo prezgodaj.
Najlepša hvala,
Nina

Glede na to, da odvaja redno, vsak dan, gre bolj verjetno za odvajanje trdega blata, ne pa za zaprtje. Ob prehodu na gosto hrano, pogosto vidimo tudi spremembe/težave pri odvajanju. Tudi družinska obremenitev igra svojo vlogo. Vsekakor svetujemo več tekočin, lahko tudi navadno vodo, lahko pa uvedemo tudi Donat, ki vsebuje magnezij, ki znano mehča blato. Dajemo 1 dL na 10 kg, mlačnega in postanega. Lahko Namočite suho slivo v primerno količino Donata zvečer in zjutraj zmeljete v kašo ter jo ponudite (je mnogo bolj okusno kot samo Donat).

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close