Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Pogosta vnetja ušes kljub cevkam

Pogosta vnetja ušes kljub cevkam

Pozdravljeni,
pišem Vam ker imam sledeč problem. Hčerka stara 15 mesecev ima od svojega 6.meseca stalna vnetja notranjega ušesa. Stanje se je seveda z vstopom v vrtec poslabšalo, saj nam vsak zamašen nosek, ki sploh ni tako hudo neprehoden preide v vnetje ušes. Redno čistimo nos, skrbimo res dosledno za higieno noseka, zdravo prehrano, probiotiki, dodatki za odpornost, razne kapljice ipd.. V svoji starosti je ze prejela 14 antibiotikov,vse zaradi tega. Decembra so ji vstavili cevke, 1 mesec smo imeli mir, sedaj se ji je že drugič pocedilo ven iz ušesk v roku 2eh tednov. Trenutno imava terapijo po dve kapljici maxitrola v nos 3x/dan,ter v ušeska Ciloksan. Stanje ni videti da se izboljsuje ker se ji izceja ze cel teden. V torek imamo kontrolo. Naj omenim, da smo koncno dobile napotnico za imunoloske preiskave, na katero se moramo se narociti. Na zadnje nam je orl specialist predlagal se operacijo zrelnice pri 2eh letih. Mene skrbi to kaj bomo do takrat, ce se bodo vnetja ponavljala. Naši specialisti so zelo redkobesedni, nobenih novih informacij ne izvem od njih. Na vprašanje ali bo to vse vplivalo na njen sluh, mi noben nezna odgovoriti. Zanima me, če obstaja še kakšna dodatna možnost da si pomagamo? Kako vpliva na njen imunski sistem jemanje tolikih ab? Kako vplivajo vnetja? A poznate se kaksne otroke z enakimi tezavami, kaj je bilo z njihovim sluhom? A operacija zrelnice bo sigurno pomagala? Kaksna je njena funkcija? Kako vi “na oko” vidite da je tezava v zrelnici? Naj omenim se da se mi zdi da je hcerka postala imuna na bolecino, saj ni videt da jo karkoli boli. Nima vrocine, in tako so se vnetja obnasala tudi pred vstavitvijo cevk. Kaj lahko sama se naredim, razen da cistim nos? Naj omenim se da nos cistimo z babyvacom, vendar le redko kaj potegnemo ven. Imam obcutek da se njej sekret iz nosa nekam drugam izceja. Res ima zelo redko zamasen nos, izjema so le prehladi ko ji tece prozorna sluz iz nosa. Najlepsa hvala za Vas cas in odgovore. Lep pozdrav, zaskrbljena mamica.

Spoštovani,

znaki, ki jih opisujete, so vnetja srednjih ušes (ne notranjih). Seveda pogosta in huda vnetja lahko tudi poškodujejo notranji ušesi in s tem čutnice. Na srečo to ni pravilo.

Nos lahko otroku čistite nežno, le po kapljicah, nikoli pod pritiskom ali z veliko količino. Na napačen način se lahko potisnejo bakterije iz žrelo skozi Evstahijevo cev v srednje uho in sledi vnetje. Podobno se zgodi, če otrok potopi nos pod vodo (npr. v bazenu).

Kadar gnojen izcedek vztraja več dni kljub antibiotičnim kapljicam, je seveda potreben sistemski antibiotik (čeprav zaradi cevk nič ne boli). To še posebej velja za otroke do 18 mesecev starosti, ker je možnost komplikacij večja. Škodljivost takega gnojnega vnetja je veliko večja kot je škodljivost antibiotika.

Namesto Maxitrol kapljic je bolj primeren Mommox ali Nasonex, ki nimata sistemskih učinkov (maxitrol jih ima). Pri Mommox in Nasonexu ni omejitve uporabe, Maxitrol je pri majhnem otroku za nos omejen na 5 dni.

Žrelnica je del limfatičnega obroča v žrelu.
Pri starosti 15 mesecev žrelnica ponavadi še ni glavni vzrok vnetij, je pa biofilm bakterij na njej. Med 2. in 3.letom starosti pa se izrazito poveča in onemogoča prezračevanje Evstahijevih tub, ovira dihanje. Pregledamo jo z endoskopom (upogljivim ali rigidnim).

Glavni vzroki pogostih vnetij ušes pri 15 mesecih so:
– pogoste virusne okužbe zgornjih dihal- potrebno vzeti otroka iz vrtca in ga imeti v individualnem varstvu
– preveč odprta in vodoravno potekajoča Evstahijeva tuba – situacija se bo popravila, ko bo glava zrastla okrog 3.leta
– morda tudi kakšna imunska pomanjkljivost (manj verjetno)

Priporočam:
– cepljenje proti pnevmokoku
– če se bodo tako pogosta vnetja nadaljevala, antibiotik v profilaktičnem odmerku amoksicilin 20 mg/kg telesne teže za 2-3 mesece – s tem se odstrani biofilm bakterij v žrelu in na žrelnici.

Seveda ni garancije, da bo po operaciji žrelnice bolje. Običajno pa v starosti 2,5 do 3 let to izrazito pomaga, da se težave z vnetji ušes ali kroničnim izlivnim vnetjem prenehajo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close