Najdi forum

Izvid

Pozdravljeni,

V ponedeljek sem opravila pregled pri otorinolaringologu.

Vse je v mejah normale, razen glasilk, ki so otecene in pordele(brez polipov). Vidla je tudi blaga oteklina med aritenoidima, ki se nadaljuje proti grlu in zrelu. Epiglotis je tanek.

DIAGNOZA:
-Gastroezofagealna refluksna bolezen
– kronicni laringifaringitis

Prosila bi za obrazlozitev diagnoz.

Naj se povem da zadnja 2 tedna obcutim dusenje v grlu(obcutek da moram globoko zajet zrak in ko zajamem obcutek da ga nimam dovolj, da mi v grlu zapre in obcutek da me bo zadusilo. Ko 3-4x globoko zajamem zrak se vse sprosti in normalno zadiham). To se pojavlja skozi cel dan. Zvecer ko grem spat in se ulezem tezav nimam, prav tako ponoci spim normalno ni teh tezav.
A je to lahko povezano?

Konec leta sem opravila preizkave pri zdravniku(uz trebuha, uz srca, ekg, pregled pri pulmologu – slikanje pljuc in spirometrija), teste na bakterije(zelodcna in crevesna- obe negativni), kri, vodo, blato, sladkorne nimam, prav tako ne povisanega holesterola, pritisk imam nizji(60-70 in 98-110).

Hvala za vas odgovor in lep pozdrav

Spoštovani,

1. Gastroezofagealna refluksna bolezen = bolezen, ko kislina iz želodca zateka navzgor v požiralnik in po njem vse do grla in spodnjega žrela, občasno celo do ustnega žrela.

Vzroki:
– nezadostno zapiranje mišice med želodcem in požiralnikom, zdrs želodca skozi prepono v prsni koš (hiatalna hernija), debelost v trebuhu,
– povečano izločanje kisline zaradi kajenja, psihičnega stresa, okužbe z bakterijo Helicobacter hylori ali zaradi virusne infekcije prebavil v zadnjih tednih.

2. kronicni laringifaringitis = kronično draženje sluznice grla in žrela zaradi kisline ali kajenja ali zaradi povečane občutljivosti posameznika na mrzlo / začinjeno / gazirane pijače itd.

Super, da so vsi izvidi normalni.
Znaki, ki jih opisujete, ustrezajo refluksu.
Svetujem vam še ezofago-gastro-duodenoskopijo, da se ugotovi vzrok refluksa.

Navodila za prehrano za zmanjšanje refluksa poiščite na spletu. Lahko tudi poskusno nekaj tednov jemljete zdravila – inhibitorje protonske črpalke.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close