Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Zlom nosu in šport

Zlom nosu in šport

Pozdravljeni.

Pred 14 dnemi sem pri boksu staknil zlom nosne kosti… odšel sem na ORL kjer so mi repozicionirali nos isti dan. Kot že rečeno, zlom se celi 6-8 tedno. Zanima me kako je z nadaljnimi aktivnostmi… ali lahko začnem z tekom ali fitnesom že zdaj (po 14 dneh) ali lahko s tem kako poslabšam celjenje nostu ali celo da se mi nost zaradi tega kaj postrani/čudno zaceli? Predvidevam da po 14 dneh bi nos že moral biti dovolj stabilen za take aktivnosti ali pač ne?

Zanima me še kaj lahko pričakujem v bodoče… bo zaradi te poškodbe nos bolj dovzeten za ponovni zlom (npr. pri boksu)? Koliko časa je smiselno počakati, da bi bil nos kar se da dobro zaceljen za take športe?

Hvala, lp.

Spoštovani,

lahko začnete s telesno aktivnostjo – postopno. Odvsetuje se napenjanje -dvigovanje uteži, kontaktni športi, športi z žogo, nošenje očal 6 tednov po repoziciji.
Ko je kost zaceljena, je navadno enako močna.
Še eno leto po opoškodbi je lahko dihanje oteženo – slabše, mesto zloma znotraj in zunaj zadebeljeno – tvori se brazgotina (kalus).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close