Najdi forum

Cista

Lep pozdrav, zanima me sledeče…tri leta nazaj sem pod čeljustjo opazila zatrdlino. Šla sem na uz, kjer je bilo ugotovljeno, da je to cista. Približno pol leta nazaj sem opazila, da se je zadeva povečala, zato sem šla ponovno na uz. Na izvidu piše: v levi submandibularni žlezi leži cista velikosti 15×7 mm,ki ima deloma gostejšo strukturo. Svetuje mi odstranitev ciste, kar bom seveda storila. Zanima me, glede na to,da imam zadevo že dolgo časa in da so vidli drobci,kot nekakšna usedlina (?) je zadeva lahko nevarna? Lp.

Spoštovani,

niste napisali, kakšna je sicer podčeljustan slinavka. Ali je kronično vneta? Ali so vidni kamni v izvodilih slinavke – so namreč lahko vzrok za zastoj sline, cisto in vnetje. Včasih je potrebno narediti še MR sialografijo (s kontrastnim sredstvom)

Žal se ne da odstraniti samo ciste, potrebno je odstraniti celo slinavko. Rez kože je na vratu. Potem boste imeli manj sline, več kariesa itd. Če je slinavka že strukturno spremenjena / sumljiva, je seveda njena odstranitev potrebna.

Če gre samo za cistično razširjena izvodila zaradi kamnov, je možno poskusiti z endoskopsko operacijo – sialendoskopijo. Gre za izpiranje, čisščenje vodov, odstranitev kamnov, v slinavko se aplicira še zdravilo. Na ta način se žleza ohrani. Za poseg se lahko dogovorite pri ORL kirurgu, ki to izvaja.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close