Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Bolecina v grlu

Bolecina v grlu

Pozdravljeni,
ze nekaj casa mi rastejo trije modrostni zobje, dva spodaj in en levo zgoraj. Desno spodaj je ze prebil in raste hitreje. Vsake toliko casa sem obcutil manjse neprijetnosti v spodnji celjusti, a vecjih bolecin ni bilo. Prejsnji mesec sem opazil, da imam povecano bezgavko desno na vratu, kaksnih 5 cm nad kljucnico, ki me ni bolela. Predvideval sem, da gre za posledico rasti modrostnih zob, zato nisem sel k zdravniku. Nekega jutra me je bolela celjust na desni strani in pa celotna desna stran vratu, ki je bil tudi malce zatecen. Predvideval sem,da sem samo zalezan, zato nisem obiskal zdravnika. Bolecina je trajala dva dni in potem izginila. Vceraj, kasnih 14 dni po koncu bolecine, pa sem opazil, da tezko poziram slino, kot bi imel suho zrelo, iz nosa mi ne tece, ceprav imam obcutek, kot da sem prehlajen. Desna bezgavka je se vedno malo vecja od leve. Star sem 24 let, kadim. Zanima me, ali gre samo za posledico rasti zob ter je vneto grlo samo nakljucje zaradi hladnejsih dni, ali pa gre za povezavo in nakazuje na kaksno hujse obolenje? Zobozdravnika imam cez dva tedna, ali naj prej obiscem zdravnika?

Spoštovani,

glede na vaš opis gre za virusne okužbe zgornjih dihal, ki so pogoste v tem času leta.
Ne zdi se mi verjetno, da bi bile boleče bezgavke na vratu, boleče žrelo in zamašen nos povezani z rastjo zob.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,
glede na naslov bom kar tukaj napisala.
Konec novembra (natančneje 26.11.) sem bila pri zdravniku z bolečim žrelom in levim ušesom, nahodom in slabim počutjem. Diagnoza – viroza, dobila sem kapljice za uho in pršilo za nos kortikosteroid (slednjega sem uporabila samo enkrat, ker me je po njem peklo v nosu in bolela glava)
Doma sem bila do 4.12.2019, saj se je zelo počasi izboljševalo.
Potekalo pa je takole:
– po dveh dneh sem se počutila veliko bolje, bolečin v grlu ni bilo več, mislila sem iti že nazaj v službo
– 30.12. sem začela grdo kašljati – suh, grozen, lajajoč in boleč kašelj
– kašelj se je nadaljeval, zaradi tega sem seveda slabo spala, iz nosu sem izpihovala rumeno in oranžno sluz
– 6.12.2019 sem se končno začela izkašljevati (rumeno), lažje sem kašljala, me je pa nekajkrat tako napadel kašelj, da sem bruhnila sluz (ki pa je bila bleda, skoraj prozorna – kot nekakšen balon sluzi), potem mi je bilo veliko lažje.
– kašelj se je nato začel umirjati, vendar me je 13.12. zopet začelo boleti grlo, težko sem požirala in tako je vse do danes- nikakor se ne neha, kakšen dan je bolje pa potem spet, najhuje je zvečer, ko čutim pritisk tudi v ušesih. Včasih me boli na desni strani, včasih na levi, včasih povsod. Kašljam veliko manj in mokro. Ne počutim se slabo, nimam vročine, iz nosu mi ne teče, samo ta bolečina v grlu je že skrajno neprijetna. Ko vzamem Coldrex, je kar dosti bolje, Angal S in Neoangin pa le malo olajšata bolečino. Ni videti, da bi imela kakšne bele obloge. Zelo se pazim, pijem tople čaje (do 4 litre na dan), izogibam se kavi in zelo začinjeni hrani, veliko jem repo, zelje, juhe. Lani v enakem času sem imela antibiotike Ospamox, prav tako pa so se mi takrat bolečine v žrelu vlekle kar nekaj časa (cca 3 – 4 tedne po prebolelem prehladu oz. angini).
Lani sem nehala kaditi, ravno je bilo eno leto, odkar sem nazadnje kadila. Zaradi tega razmišljam o marsičem. Malo me »tolaži« dejstvo, da grlo boli tudi partnerja že kakšen teden, kar pomeni, da je verjetno nekaj nalezljivega kot je viroza ali angina (?). Včeraj pa me je sestra prestrašila s HPV zadevo in rakom grla zaradi kajenja itd. in me v sekundi spremenila iz sicer nepanične v totalno panično osebo, kar naenkrat sem imela občutek, da težko diham ipd. neumnosti. Sicer sem stara 33 let. Moram pa povedati še, da imam večkrat težave s kislino, lani sem se zdravila tudi zaradi helicobacter pylori, od takrat je bolje.
Pri zdravnici sem naročena šele čez nekaj dni in seveda se mi sedaj ti dnevi vlečejo, negativne misli pa se kar množijo. Saj ni možno kaj hujšega?

Spoštovani,

opisujete znake virusne okužbe dihal. Težave lahko trajajo še več tednov po preboleli okužbi, tudi do 3 mesece – postvirusni akutni rinosinuzitis (in bronhitis).
Če vas skrbi rak in HPV, se naročite na ORL pregled.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close